730 к.с.: Кен Блoк дрифти с реплика на Sport quattro

2709
2022

За майстора на дрифта едно дългогодишно желание най-после стана реалност. Все пак не с истинско Audi Sport quattro, а с негова реплика

За рали-пилота Кен Блок Audi Sport quattro е детска мечта. През 2021 г. тя почти се сбъдна. Тогава американецът показа за първи път едно бяло Sport quattro. Или по-точно: реплика на иконичното Audi. От оригинала са произведени само 214 екземпляра – далеч не всички за с разрешение за движение по нормални пътища. Така, че е изключително трудно да си купите Sport quattro. Затова Блок е избрал друго решение и си е купил реплика на LCE Performance.

Първоначално автомобилът е бил лакиран в червено и е носел името „Turbomonster“. За майстора на дрифта автомобилът е пребоядисан в бяло. Тунинг-специалистите са използвали предница на Audi 80 седан и задница на Audi quattro.

А как стоят нещата със сърцето на бялата реплика? Все пак името на това Audi не случайно е „Turbomonster“. Оригиналното Sport quattro е с 2,1-литров 5-цилиндров редови мотор и разполага с 306 к.с. и 330 Нм максимален въртящ момент, като моторът без проблеми може да бъде тунингован до 400 или дори 500 к.с. Това обаче не е било достатъчно на хората от LCE Performance.

Над 400 к.с. повече от ороигиналното Sport quattro

Части на 2,5-литровия мотор от Audi A6 TDI, Audi S2 и от VW Bus (дизел) правят заедно с една турбина 730 к.с.! Освен това репликата е с двойно задвижване – както и оригиналния модел – и механична 6-степенна скоростна кутия.

Кен Блок показва изключителната мощност на модела във видео в YouTube. В Willow Springs International Motorsports Park той яко пали гумите на автомобила.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин