718 Cayman: тук започва Porsche

Шестцилиндровият aтмосферен двигател в в Porsche 718 Cayman е изместен от четирицилиндров с турбо. Вижте как се представя "стартовото" Porsche

1107
2016

Той е най-малкият модел в гамата на Porsche, но с него се случват големи неща. След последния фейслифт шестцилиндровият атмосферен агрегат отива в музея, а на негово място идва четирицилиндров с турбо. Да не забравяме и промяната в името – числото 718 вече стои преди Cayman. Двигателят обаче е разположен между шофьора и задната ос, а не върху предната, както при беше при някогашното 924.

Най-вълнуващият въпрос е как се усеща колата след промените. Накратко – много добре, но е нужно време за свикване. При запалване четирицилиндровият мотор „изпищява“ като настъпена котка. Съседите ви ще намразят тази кола! Когато обаче двигателят загрее, боботи по-приятно, макар и по-различно от преди. Преместваме селектора на автоматика в положение D и потегляме. При 718 Cayman няма турбо дупка – поне при вариантa S, какъвто е тестовият екземпляр. При тази версия двигателят използва турбокомпресор с променлива геометрия.

Новият Cayman сед държи много по-различно от предшественика си, чийто шест цилиндъра се нуждаеха от по-високи обороти, за да доставят необходимата мощност. Новият агрегат „тегли“ достатъчно добре малко след оборотите на празен ход. 718 Cayman S обаче нямаше да има правото да се нарича Porsche, ако не можеше и нещо повече. В спортен режим автомобилът звучи като нещо средно между VW „костенурка“ и Subaru Impreza. Преди всичко обаче настройката на окачването превръща Cayman в истинско Porsche. То се справя добре както с „филтрирането“ на неравностите, така и с бързите завои.

Понятието „достъпно“ обаче е доста относително, когато става дума за Porsche. Най-евтиният Cayman струва поне 102 000 лв., a за версията S трябва да добавите още 25 хил. – и то без екстри.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин