70 години получаване на автомобили Porsche от завода в Щутгарт-Цуфенхаузен

1405
2020

Безпрецедентна история на успеха започва преди седем десетилетия на 26 май 1950 г., когато първият нов автомобил Porsche е взет от завода в Цуфенхаузен от новия си собственик. До ден днешен клиентите се приближават, колкото е практически възможно, до корените на марката, когато получават новия си автомобил. В юбилейната година първият Taycan също бе взет от клиент от основния завод в Щутгарт-Цуфенхаузен.

Историята на получаването в завода започва навън в едно поле до Завод 1. Там Отомар Домник поставя началото на тази традиция, когато получава спортния си автомобил на 26 май 1950 г.: Porsche 356 в цвят Fish Silver с номер на поръчка 5001. Да бъде първият клиент в Германия е сбъдната мечта за този специалист по неврология и психиатрия. Отомар Домник е на 43 години, когато получава своя автомобил Porsche – по стечение на обстоятелствата на същата възраст като Флориан Бьоме, който получи първия електрически спортен автомобил в Цуфенхаузен на 21 февруари. Той взе своя Taycan в деня на 43-тия си рожден ден.

Преди празничното предаване Отомар Домник заема пътническото място в своя Porsche 356 до Херберт Линге, който го кани да направят последна тестова обиколка. Херберт Линге започва обучението си в Porsche KG през април 1943 г. и е един от първите механици, наети на работа, след като Porsche се връща от Гмюнд в Австрия в края на 1949 г. „Бях на 14 години, когато започнах работа в първия учебен цех на Porsche. По онова време бяхме шестима механици и двама технически чертожници. Фердинанд Порше често минаваше покрай цеха ни, водейки важни гости. Той винаги спираше да ни поздрави, карайки гостите си да го почакат. Това е нещо, което никога няма да забравя“, казва Херберт Линге, който ясно си спомня всяко получаване на автомобил в завода. „Когато Отомар Домник получи своя Porsche 356, той наистина отпразнува повода. Но той така или иначе идваше до завода всеки ден, за да види докъде сме стигнали с работата. Дори Фери Порше се отби за малко, когато докторът получаваше спортния си автомобил.“

И до днес получаването от завода в централата на Porsche е особено специално преживяване за клиентите. „Най-вълнуващият аспект на тази първа среща е, че клиентът всъщност не е виждал автомобила преди това“, обяснява Тобаяс Доневерт, ръководител на отдел Получаване от завода и персонализация на търговските операции. „Клиентът е конфигурирал автомобила според предпочитанията си в Porsche Център или заедно с отдела за обслужване на клиенти на Porsche Exclusive Manufacture и е виждал цветовите комбинации само на снимки или мостри. Така че когато получава личния си автомобил Porsche, той го вижда за първи път. Това е много специален момент, запазен изключително за клиента в началото на предаването.“

В завода в Цуфенхаузен Тобаяс Доневерт и неговият екип посрещат всеки ден около 20 клиенти, които идват да получат новите си автомобили. През 2019 г. има общо 2 500 клиенти и почти 3 000 в Лайпциг. Преди да получат автомобила си, клиентите също така биват поканени да направят обиколка на завода и да видят, наред с други неща, как се произвежда Porsche 911 в Цуфенхаузен. Посещение в Музея на Porsche също е в програмата. В завода на Porsche в Лайпциг клиентите имат възможност да видят производството на моделите Macan и Panamera. Те също така могат да направят тестова обиколка с подобен автомобил Porsche на собствената състезателна писта на завода, изградена  по изискванията на FIA. Фондация Домник, която управлява имуществото му, все още пази оригиналния формуляр за поръчка от Отомар Домник с номер 5001. Поръчката е обработена от дилърството Volkswagen Hahn, тъй като по това време няма търговска дистрибуция в Германия. „Volkswagen“ е зачеркнато на ръка и заменено с „Porsche-Sport“ във формуляра. И до днес автомобилът Porsche 356 на Отомар Домник представлява старта на Porsche в Германия и също така поставя началото на личното получаване на автомобили в завода в Цуфенхаузен.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин