680 конски сили и 4 цилиндъра: първи тест на новия Mercedes-AMG GLC 63 S E Performance

1810
2023

По-високото тегло изисква и по-висока мощност: Mercedes-AMG следва това кредо при GLC 63 S E Performance и осигурява на 2,2-тонния автомобил колосалните 680 конски сили

По принцип новият GLC 63 S е C 63… на първия етаж. Технологията на двата модела е почти идентична, а пътното поведение на SUV не e много по-различно от това на конвенционалния модел в средния клас. Вместо за 3,4 секунди SUV-ът ускорява от 0 до 100 км/ч с една десета по-бавно, а максималната скорост и при двата Benz-a e електронно ограничена (на 275 км/ч).

Eстествено, това, което дразни повечето хора се бензин в кръвта, е, че двигателят има с един ред цилиндри по-малко. При новия GLC 63 S Mercedes се сбогува V8 и го заменя с 4-цилиндрова агрегат с електрическо турбо. Добавката „E Performance“ не само прави името по-дълго, но и вдига системната мощност до умопомрачителните 680 к.с.

„E Performance“ – синоним на ултрадинамичен хибрид

Батерията и електрическият мотор са разположени на задната ос, като последният генерира 150 кВт (204 к.с.) в режим Boost, иначе осигурява 80 кВт (109 к.с.). Общо осем режима на шофиране осигуряват на водача във всяка ситуация необходимия синхрон от работата на двигателя с вътрешно горене и електромотора; пробегът изцяло на ток от едва 12 километра е направо смешен – и не си струва да бъде споменаван.

GLC 63 S може да ви изстреля от 0 до 100 км/ч за 3,5 секунди.

Но така и така той не е цел на AMG, защото със своята 6,1-киловатчасова батерия GLC 63 S е проектиран като чист хибрид с превъзходна динамика. Една четвърт от този капацитет винаги бива запазен, за да можете да разчитате на Boost-a дори когато батерията е изтощена. Електрическото подпомагане е достатъчно, за да излезете безшумно от квартала рано сутрин, без да дразните съседите, но щом излезете на междуградския път, можете да се насладите на върховото удоволствие от шофирането.

Въпреки теглото от 2,2 тона GLC е изненадващ пъргав в завоите

И да, въпреки собственото си тегло от 2235 килограма, супер SUV-ът ще се погрижи усмивката да не слиза от лицето ви. Разпределението на теглото кара модела да се чувства значително по-пъргав, а серийните завиващи задни колела го правят още по-голям майстор в завоите. При скорост под 100 км/ч колелата отзад завиват в противоположна на предните посока с отклонение до 2,5 градуса, а с по-високо темпо „следват“ предните с до максимум 0,7 градуса.

2-литровят четирицилиндров надлъжно монтиран двигател генерира сюрреалистичните 476 к.с.

Адаптивното стоманено спортно окачване разполага с режими, които се различават отчетливо, и всъщност ни харесва повече, колкото „по-агресивно“ го настройвате. В Race то е наистина твърдо, но поема ударите толкова безгрижно, че почти няма забележимо разклащане на каросерията. Точно това искаме.

Превъзходно окачване, при спирачките има още какво да се желае

Спирачките, от друга страна, биха могли да реагират малко по-интуитивно: когато първоначално настъпите педала, в началото не усещате необходимия ефект, след това увеличавате силата, отново нищо, и чак когато инстинктивно „скочите яко“ активирате пълния потенциал на системата – който всъщност е подобаващ. С други думи: първоначално спирачното усилие е твърде малко, а след това твърде много и то прекалено късно – определено човек трябва да свикне с тази странност.

Седалките AMG Performance се предлагат само с пакет Advanced за 5000 лева.

Стига да се примири първо с цената: тя стартира от около 243 000 лева. Това е с близо 50 000 лева повече, отколкото струваше предшественикът с V8.

Извод

С изключение на класическия за AMG външен вид, всичко в новия GLC 63 S е различно – звукът, усещането при шофиране, комплицираната техника. Но за щастие хората от AMG не се опитаха да накарат новия 4-цилиндров агрегат да звучи като V8. Звукът му не е приятен сам по себе си, но поне е автентичен. От друга страна обаче, SUV-ът завива впечатляващо добре. Всичко това го прави успешен – но по различен начин.

21-цоловите ковани джанти с дизайн тип „еленови рога“ струват 6200 лева.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин