650 к.с. в Porsche-Bus

Изглежда като VW Bus, но звучи като Porsche. TH Automobile са превърнали един T5 в болид за най-лявата лента. Първите ни ни впечатления!

1105
2016

Ок, положението е напечено! Още при качването става ясно колко екстремен е TH 2 Cup: за да стигнете до карбоновата седалка тип  корито по средата, трябва да наведете главата си. Но когато седнете вътре, ще ми е учудващо комфортно. Редуцираният до най-важното кокпит  излъчва състезателна атмосфера и е комбинация между Porsche и Volkswagen. Километражът също като турбомоторът на TH бусът са от Щутгарт, остатъкът е от Волфсбург. AUTO BILD тества T5 чудовището в рамките на деня на рекордите на AUTO BILD Sportscars на Заксенринг.

Ихааа! Предавките се превключват ръчно? Друг акцент е малък бутон до скоростния лост, с който в зависимост от ситуацията може да се настройва сервоусилването на кормилното управление. Въпреки сърцето от Porsche контактният ключ е отдясно. Повдигаме пластмасовия капак, освобождаваме ръчната спирачка чрез люлеещ се превключвател и се изстрелваме напред.

TH 2 Cup се развихря от 4000 оборота

Каква тяга само! Когато турбокомпресорите се активират при 4000 оборота в минута, струващият 170 000 евро TH 2 Cup вече просто не може да бъде удържан. Свръх-бусът лети напред безмилостно, съпровождан от дяволския звук на централно разположения двоен ауспух. Познавачите веднага ще разпознаят грубоватия звук на мотора. Отзад работи 3,6-литров на Porsche (996 Turbo), който благодарение на множество оптимизации подава 650 к.с. и 790 Нм към задната ос. Мощната спирачна система (дискове с диаметър 380 мм отпред и 365 мм отзад) осигуряват отрицателното ускорение. Превключването е поверено на механична 6-степенна скоростна кутия. Изпреварванията са детска игра, при пътуванията по магистралата ще се впечатлявате от удивените погледи на търговските пътници с комбитата. Едва ли е възможен по-висок престиж при изпреварване. Той се дължи както на внушителната визия, така  на новоразработените дневни светлини.

Звук, към който ще се пристрастите

Въпреки собственото си тегло от над 2 тона и аеродинамиката на гардероб TH 2 Cup се управлява много леко и пъргаво. Единствено високата позиция на седене ви напомня, че сте седнали в бус. И той не само лежи екстремно добре на пътя (двигателят е отзад, резервоарът с вместимост 100 литра отпред), но и благодарение на блокиращия диференциал на задната ос постига много високи скорости в завоите.

Внимание: опасност към пристрастяване: разположеният по средата двоен ауспух ще накара кожата ви да настръхне. TH 2 Cup може да разгърне потенциала си най-вече по правите отсечки: ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4,9 секунди, след още 100 секунди стрелката показва 200 км/ч. Максималната скорост достига до 300 км/м – и то с цялото семейство. Освен седящият по средата водач в товарното отделение са монтирани още четири седалки тип корито. По желание се предлагат и специални спортни седалки с Isofix закрепване на детски седалки. Така и най-малките могат да се насладят на свистенето на турбокомпресорите и на блоу-оф клапаните. И като стана дума за звук: грандиозният саунд води до бързо пристрастяване е ще накара всеки почитател на моторните спортове да се усмихне.

Understatement par excellence

Трябва да признаем, тази идея не е нова: още през 1980-те години инженери от развойния център на Porsche монтираха 6-цилиндровия мотор на 911 Carerra в един T3. Но плановете за серийно производство се провалиха. Сега TH Automobile отново осигурява на VW Bus изключителна динамика. При това не става дума просто за монтиране на двигател на Porsche в един T5: върху задната рама на заедно с двигателя се монтира каросерията на VW Bus и се заварява с 36 ламарини. Сложното инженерно изкуство е комбинирано с голяма любов към детайла. Резултатът е въодушевяващи няма почти нищо общо със самоделно скалъпена конструкция.

Извод

TH 2 Cup съчетава най-доброто от двата свята. Мястото, предлагано от Т5, и тягата на Porsche. Спорната динамика и високата позиция на седене не си подхождали: Не е вярно: свръхбусът прави невъзможното възможно. Индивидуалните екстри и изработените по мярка елементи превръщат свръх-Т5 в уникат. А който въпреки увеличението на семейството не иска да се лишава от радостта от шофирането, може да избере RS 6 или E63 S или TH 2 Cup: те доставят по-голямо удоволствие, не са „конфекция“и са още по-въодушевяващи.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин