/ 65% възобновяеми и рециклирани материали в новите гуми Continental

65% възобновяеми и рециклирани материали в новите гуми Continental

Днес Continental представи своята най-устойчива серия гуми до момента – UltraContact NXT. С до 65 процента възобновяеми и рециклирани материали и сертификат по метода за масов баланс, те съчетават забележително висок дял устойчиви материали с максимална безопасност и добро представяне на пътя. Continental е първият производител, който пуска в серийно производство гуми едновременно с висок дял устойчиви материали и максимално добро представяне съгласно етикета за гуми на ЕС.

Всички 19 размера в продажба ще носят най-високия рейтинг („А“) съгласно етикета за гуми на ЕС за съпротивление при търкаляне, спиране на мокра настилка и външен шум. UltraContact NXT ще бъдат налични за търговците на гуми в Европа още този юли.

„В Continental безопасността, ефективността и устойчивостта вървят ръка за ръка. С UltraContact NXT ние успяваме да постигнем нашите амбициозни цели за устойчивост. Тази разработка представлява значителен скок напред и демонстрира нашето технологично лидерство, а също и силния ни ангажимент както към устойчивостта, така и към безопасността,“ споделя Фердинанд Хойос, ръководител на бизнес подразделението за смяна на гуми за регион ЕМЕА (Европа, Близък Изток, Африка).

Той добавя: „С впечатляващото си представяне UltraContact NXT издигат устойчивостта на следващото ниво.“В зависимост от размера, гумите UltraContact NXT са изработени с до 65 процента възобновяеми и рециклирани материали със сертификат по метода за масов баланс. Възобновяемите материали достигат до 32 процента. Съдържанието на рециклируемите материали е до пет процента. Освен това Continental използва до 28 процента материали от био, био-циклични и/или циклични суровини, сертифицирани по ISCC PLUS в съответствие с метода за масовия баланс.

Възобновяемите материали включват силициев диоксид на биологична основа, произведени от селскостопански отпадъци

Възобновяемите материали съставляват до 32 процента от гумите UltraContact NXT. Това включва смоли на основата на остатъчни материали от хартиената и дървообработващата промишленост. В състава на гумите смолите помагат на каучуковите смеси с висока гъвкавост да подобрят сцеплението на материала. Ultra Contact NXT съдържат силикати от остатъци от оризови люспи. Оризовите люспи са селскостопански отпадъчен продукт, който може да бъде преработен в силициев диоксид чрез нов, по-енергоефективен процес. Силициевият диоксид помага за оптимизирането на характеристики като сцепление, съпротивление при търкаляне и експлоатационен живот на гумите. Както във всяка гума, естественият каучук е ключов материал и за UltraContact NXT. Той остава незаменим, като осигурява оптимално представяне на гумите поради повишеното си ниво на здравина и издръжливост.

Логото „Съдържа рециклирани материали“ подчертава употребата на рециклирани материали

Специалното лого „съдържа рециклирани материали“ на страничния борд на UltraContact NXT подчертава използването на рециклирани материали в тази серия гуми. Делът на рециклираните материали достига до пет процента. Включва рециклиран каучуков материал, който идва от механично преработени на излезли от употреба гуми. В допълнение Continental използва в UltraContact NXT и рециклирана стомана. Известната вече иновативна технология ContiRe.Tex е приложена и при UltraContact NXT. Тя генерира високоефективни полиестерни влакна, използвани за подсилване на каркаса на гумите, от рециклирани бутилки от PET пластмаса, които иначе биха попаднали в инсинератори или депа за отпадъци. Благодарение на технологията ContiRe.Tex, Continental разработи по-енергийно ефективна и екологична алтернатива, която дава възможност за рециклиране на между девет и петнадесет пластмасови бутилки за всяка гума, в зависимост от размера на гумата. Continental се стреми към изцяло кръгови операции в производството на гуми най-късно до 2050 г.

Материалите със сертификат по метода за масов баланс включват устойчив синтетичен каучук и технически въглерод

За UltraContact NXT Continental използва до 28 процента материали със сертификат ISCC PLUS по метода за масов баланс. Това са: устойчив синтетичен каучук и технически въглерод, произведени от биологични, био-циклични и/или циклични суровини. Синтетичният каучук е съставка от основно значение за представянето на съвременните гуми за пътнически автомобили, тъй като свойствата му могат да бъдат проектирани спрямо неговото приложение. Техническият въглерод се използва в каучуковите смеси за оптимизиране на стабилността, здравината и издръжливостта на гумите. Механизмът за сертификация по метова за масов баланс ISCC PLUS осигурява прозрачност и отчетност по цялата верига на доставки чрез проследяване на произхода и характеристиките на суровините, проверка на съответствието с критериите за устойчивост и сертифициране на крайния продукт.

Систематичен преход към по-голяма устойчивост

Continental работи неуморно за развитието на иновативни технологии и устойчиви продукти и услуги по цялата си верига за създаване на стойност – от снабдяването с устойчиви материали до рециклирането на излезли от употреба гуми. До 2030 г. производителят на премиум гуми цели да има над 40% възобновяеми и рециклирани компоненти във всички свои новопроизведени гуми. Continental продължава стремежа си към 100 процента устойчиви материали във всички свои продукти от гуми най-късно до 2050 г. UltraContact NXT е важна стъпка за изпълнение на тези амбициозни цели за устойчивост и за превръщането на Continental в най-прогресивния производител на гуми, както е заложено в стратегическата му програма Vision 2030.

За различни модели автомобили с всички видове задвижване

UltraContact NXT са продължение на успешната серия UltraContact, която беше пусната на пазара от Continental през 2022 г. 19-те размера съответно ще заменят съществуващите вариации на UltraContact. Continental ще въведе постепенно UltraContact NXT в Европа. Първите размери ще бъдат налични за търговците на гуми в Европа още този юли. UltraContact NXT са проектирани както за електрически двигатели, така и за двигатели с вътрешно горене, като предлагат най-високата ефективност на EPREL етикета и оптимален пробег. Най-устойчивата до момента серия гуми от Continental съответно носи логото за съвместимост с електрически автомобили (EV Compatible) и ще се предлага за различни популярни превозни средства като Kia Niro, VW ID.3, Mercedes-Benz EQA, Tesla Model 3, Audi Q4 E-TRON, Skoda Octavia, VW Golf 8, Audi A3 и много други.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин