/ 65 години Volvo Amazon: горещи емоции от мразовития север

65 години Volvo Amazon: горещи емоции от мразовития север

През 1956 г. голямата новина в Скандинавия е появата на Volvo 120 Amazon – един съвсем нов, модерен и надежден автомобил. Изцяло заварената метална конструкция на автомобила е напълно защитена от анти-корозионно покритие, а мощният двигател е оригинална разработка на компанията, лансирана под цифровия индекс В16А. Volvo Amazon е първият автомобил на шведската фирма, който се предлага и във вариант с двуцветна боя на каросерията.

Истината е, че новата звезда на Volvo официално се подвизава под името Amazon само в скандинавските страни, тъй като по същото време мотоциклетната фирма с това име вече е патентовала тази търговска марка на континента. Затова в Европа базовият модел на Amazon се продава като 121, а спортната версия, като 122S.

Фирменият каталог от 1966 г. започва с думите:

Volvo – автомобилът, с който се гордеете по време на път.

Пътуването с Volvo е рядко удоволствие. Вие сте обградени от комфорт. Всички уреди са лесни за управление. Вие можете да карате и в същото време да релаксирате – особено важно предимство при дългите пътувания.”

Серийното производство на Amazon започва през 1957 г., а паралелно с него е предприета стратегия за масирано навлизане на особено важния за шведите американски пазар. Освен модерна линия и изключителна здравина, новият модел предлага и някои иновативни за времето си системи за пасивна безопасност, сред които и обезопасеното и деформиращо се арматурно табло.

Здравината и надеждността, която популяризира Volvo по цял свят, най-напред са били съобразени с климатичните и пътни условия в самата Швеция: “Произведен за шведския климат и шведските пътища. Швеция, родината на автомобилите Volvo, е известна със своя непостоянен климат. Към това може да се добави и фактът, че 70% от пътищата в страната са тесни, покрити с чакъл, и особено прашни. Това е и основната причина, поради която автомобилите Volvo са снабдени със здрава, антикорозионна и устойчива на вибрации конструкция.”

През 1959 г. Volvo Amazon и фирменият ветеран Volvo PV544 са снабдени с предпазни колани, в резултат на което шведската фирма се превръща в първия автомобилен производител в света, въвел това обезопасяващо средство в своите серийни модели. Американската премиера на двата модела е осъществена през април същата година.

През октомври 1961 г. е представен вариантът 121 с две врати, а една година след това дебютира и комби-версията на Amazon. През 1963 г. Volvo открива монтажен завод в Халифакс, Канада, с което отново се превръща в първия чуждестранен производител, стъпил на територията на североамериканската държава. Първоначално моделът е снабден с 1583-кубиков двигател от 60/85 к.с., който след 1961 г. е заменен от 1778-кубиков двигател с мощност 75/90 к.с. В последните две години от производството си той се предлага с двигател от 1968 куб. см, който достига мощност от 90/118 к.с. За своята близо 15-годишна кариера, продължила от 1957 до 1970 г., Volvo Amazon е продаден в 667 300 екземпляра.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин