640 „коня” и 10 предавки за Camaro ZL1

Върховата модификация на модела използва 6,2-литров V8 с механичен компресор и 868 Нм

1603
2016

Брутална: така може да бъде определена „най-свежата” версия на Chevrolet Camaro ZL1. При нея за задвижването се грижи агрегат със заводско наименование LT4, познат от Corvette Z06. Моторът позволява на ZL1 за моделна година 2017 да „задмине” изпълнението от 2015-а с 60 к.с. и 113 Нм. Продажбите на колата ще започнат по-късно тази година.

Чудовищната мощност от общо 640 конски сили ще бъде „поверена” на 10-степенна автоматична скоростна кутия с „пера” за превключване от волана, проектирана да издържа на по-високото натоварване. За най-ентусиазираните фенове ще бъде предлагана и ръчна трансмисия с шест предавки и функция за междинна газ.

Внимание освен силовият тракт заслужава и шасито, което също е модифицирано. Адаптивното окачване, електронният блокаж на диференциала и препрограмираният тракшън контрол позволяват по-добри резултати на пистата. Гумите Goodyear Eagle F1 Supercar, „обути” върху 20-цолови джанти, са проектирани специално за модела. За отрицателното ускорение се грижат 6-бутални спирачни апарати Brembo с двукомпонентни дискове.

Екстериорният дизайн е „подчинен” на аеродинамиката, а по-голямата радиаторна решетка осигурява приток на повече въздух, отколкото в SS. Дори „папийонката”, емблемата на Chevrolet, е изрязана с цел по-добро охлаждане на мотора. GM добавя също нов преден капак с малко карбон, по-голям сплитер и антикрило отзад. Раздутите калници и новите прагове завършват атрактивния външен вид. Акцентите в интериора са седалки Recaro, скосен отдолу спортен волан и т.нар. Performance Data Recorder (опция). Други интересни екстри са селектор за режимите на шофиране и клапи в ауспуха.

Въпреки че ZL1 е по-потентен и по-сложен от своите „събратя”, той ще тежи значително по-малко – по данни на Chevrolet теглото му ще бъде с около 90 кг по-ниско, отколкото при предшественика.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин