Новини » 60-километрова обиколка на София за 60 години MINI

60-километрова обиколка на София за 60 години MINI

1010
2019

Официалният рожден ден на MINI e на 26 август 1959 г., когато British Motor Corporation (BMC) разкрива резултата от своята разработка на революционен нов малък автомобил. Щедро вътрешно пространство при възможно най-компактни външни размери, място за четирима пътници, безупречно пътно поведение, нисък разход на гориво и изгодна цена – това са изискванията, които ръководството на концерна поставят пред Алек Исигонис, създателят на Mini.

Още в първите брошури за продажба на Morris Mini-Minor е отбелязана специалната ориентация на новия малък автомобил към бъдещето. Но никой не подозира в колко голяма степен ще се сбъдне това пророчество.  Шестдесет години по-късно е ясно, че много малко концепции на автомобили са оцелели за толкова дълги периоди от време или са се радвали на такава популярност, като никоя от тях не е била използвана в толкова голямо разнообразие от варианти като Mini. Този успех се дължи и на факта, че Mini съответства на изискванията на своето време още от самото начало, но също така предлага и други качества. С дължина 3,05 метра и базова цена от 496 паунда то е перфектно за малки паркоместа и ограничени бюджети. Пъргавото пътно поведение и очарователният характер на пропорциите го правят интересно също за онези шофьори, които освен ефективното оползотворяване на пространството и спестяването на финанси оценяват също така спортното поведение в завои и индивидуалността.

Така започва една забележителна история, която завладява света и превръща MINI в много повече от автомобил. В легенда, начин на живот и светоусещане. Неслучайно производството на  classic Mini и MINI надхвърли 10 млн. автомобила, през юли 2019.

Днес гамата на MINI включва MINI с 3 врати и 5 врати, MINI Cabrio, MINI Clubman и MINI Countryman в компактния премиум сегмент, а много скоро и изцяло електрическото MINI Cooper SE. Всички те демонстрират индивидуалните си силни страни и собствения си характер, но в основата си те са едно преди всичко: MINI.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин