/ 60 години от премиерата на 901 (911): как Peugeot обърка плановете на Porsche

60 години от премиерата на 901 (911): как Peugeot обърка плановете на Porsche

Първоначалното цифрово обозначение на Porsche 911 e 901. До началото на 60-те години на миналия век фабричната номерация на Porsche достига до 900 и когато идва ред за премиерата на изцяло новото следвоенно спортно купе на фирмата, то естествено е наречено 901. Модерният наследник на 356 е представен на автосалона във Франкфурт през септември 1963 г., а няколко месеца по-късно започва изработката на първите предпроизводствени серии. Между 14 септември и 16 ноември 1964 г. са направени 82 автомобила, като през октомври същата година 901 е представен и на автомобилния салон в Париж. Завършените до този момент екземпляри на 901 са били използвани само за тестове и изложби, но не и за продажба на индивидуални клиенти. Въпреки това отделни екземпляри изглежда все пак са попаднали в частни ръце. През 1988 г. например номер 20 е открит и напълно реставриран от Курт Шнайдер и съпругата му Лори. През 2010 г. е оповестено ,че кола номер 37 е собственост на един от фирмените специалисти на Porsche Алоис Руф и т.н.

Още преди началото на производството си обаче моделът 901 е преименуван, след като френският производител на автомобили Peugeot предявява претенции към правото да  използва в своята гама всяко трицифрено число, при което средната цифра е 0. Porsche реагира незабавно, като просто заменя 0 с 1 и така на бял свят се появява легендарното Porsche 911. Предишната номерация все пак е запазена при някои други модели на Porsche, които са предназначени предимно за състезания, но също така са достъпни и на пазара. В тези случаи Porsche запазва вътрешния номер при състезателните изпълнения, но техните серийни версии са модифицирани, съответно от Porsche 904 на Carrera GTS и Porsche 906 на Carrera 6. Ентусиастите на Porsche, разбира се, продължават да наричат тези автомобили с техните оригинални трицифрени номера.

Така или иначе 911 се оказва щастливото число на Porsche, защото след началото на серийното му производство, което започва през есента на 1964 г., той се превръща в един от култовите модели в автомобилната история, чиято слава се предава по традиция и в актуалната фирмена гама, с неговите модерни и свръхтехнологични наследници, които продължават гордо да носят обозначението 911.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин