6-цилиндров боксер, електрическo турбо и електрoмотор за първото хибридно Porsche 911

2805
2024

Porsche обнови основно своя емблематичен модел 911. Новият 911 Carrera GTS е първият сериен модел 911, с разрешение за движение по пътищата, оборудван с изключително леко performance хибридно задвижване. Иновативната система за задвижване е напълно нова разработка, включва боксерен двигател с работен обем от 3,6 литра и осигурява значително подобрени динамични параметри на автомобила. 911 Carrera GTS Coupé ускорява от нула до 100 км/ч за 3,0 секунди и достига максимална скорост от 312 км/ч. 911 Carrera също ще бъде на разположение веднага след представянето на пазара на новия модел. Той се задвижва от модифициран 3,0-литров боксерен двигател с два турбокомпресова, който е по-мощен от този на неговия предшественик.

Иновативен performance хибрид, вдъхновен от моторните спортове

При създаването на новите модели 911 Carrera GTS, инженерите на Porsche са използвали като основа за проектиране на хибридната система знанията, придобити от автомобилните състезания.

Леката и мощна система T-Hybrid включва нов електрически турбокомпресор за отработените газове. Електрически мотор, интегриран в корпуса на агрегата между турбинното и компресорното колело, спомага за мигновеното им ускоряване. В резултат от това компресорът много бързо набира обороти и увеличава налягането на пълнене. Същият електрически мотор преминава в режим на генератор, когато налягането на газовете е достатъчно високо. По този начин той може да осигури електрическа тяга с мощност до 11 кВт (15 к.с.) от потока отработени газове. Електрическият турбокомпресор, който няма нужда от система за байпасно регулиране на газовете wastegate, позволява използването само на един турбокомпресор вместо предишните два, а това от своя страна гарантира по-динамично разгръщане на въртящия момент, респективно на мощността.

Електрическият турбокомпресор

Задвижването включва и синхронен двигател с постоянни магнити, интегриран в новата, осемстепенна трансмисия с два съединителя (PDK), която има по-добри показатели по отношение на капацитета на предавана мощност. Дори при обороти в диапазона на празния ход, той осигурява на боксерния двигател допълнителен въртящ момент до 150 Нм и цялостно увеличаване на мощността с до 40 кВт. Двата електрически агрегата са свързани в обща мрежа с леката и компактна високоволтова батерия. Тя съответства като размер и тегло на конвенционален 12-волтов стартерен акумулатор, но съхранява до 1,9 кВтч енергия (бруто) и работи при напрежение от 400 V. С цел общо оптимизиране на теглото Porsche използва лека литиево-йонна батерия и за захранването на 12-волтовата бордова електрическа система.

3,6-литровият боксер

Сърцевината на задвижването T-Hybrid е новият 3,6-литров боксерен двигател. Високоволтовата система позволява компресорът на климатичната система да се задвижва електрически, в резултат от което може да отпадне ремъчната предавка, а това прави мотора много по-компактен. Решението от своя страна позволява отваряне на пространство над двигателя за монтиране на импулсния  инвертор и DC-DC преобразувател. Увеличеният диаметър на цилиндрите до 97 мм и увеличеният ход на буталото до 81 мм, водят до цялостно увеличаване на работния обем на двигателя с 0,6 литра в сравнение с предшественика. Агрегатът е със система VarioCam за променливо управление на разпределителните валове, респективно клапаните с кобилици. Той работи с идеалното съотношение на сместа на гориво и въздух в рамките на целия функционален диапазон (ламбда = 1).

Дори и без помощта на тяговия електрически мотор боксерният двигател осигурява мощност от 357 kW (485 к.с.) и 570 Нм въртящ момент. Общата мощност на системата е 398 kW (541 к.с.), а въртящият момент 610 Нм. Увеличението на мощността спрямо предшественика е 45 кВт (61 к.с.). Новият 911 Carrera GTS изпреварва своя предшественик и при спринта до 100 км/ч. Освен това performance хибридът постига изключително динамични качества на шофиране, като в същото време намалява емисиите на CO2  със значително по-малко допълнително тегло в сравнение с plug-in хибридните автомобили. Увеличението на теглото спрямо предшественика е едва 50 килограма.

Porsche предлага новото 911 Carrera като купе на базова цена от 260 000 лева, 911 Carrera GTS Coupé стартира от 343 000 лева

911 Carrera продължава да се предлага с 3,0-литров боксерен двигател с два турбокомпресора. Този двигател също е напълно обновен. Наред с други промени, той вече използва междинния охладител от моделите Turbo, който сега се намира директно под решетката на задния капак, над двигателя. Турбокомпресорите в новия 911 Carrera бяха резервирани за моделите GTS в неговия предшественик. С тези модификации Porsche едновременно постига намаляване на емисиите и увеличаване на мощността до 290 kW (394 к.с.), при максимален въртящ момент от 450 Нм. Новото 911 Carrera Coupé ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,1 секунди (3,9 секунди с пакета Sport Chrono) и постига максимална скорост от 294 км/ч. В сравнение с предшественика си, това представлява подобрение съответно с 0,1 секунди и 1 км/ч.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин