6-цилиндрово BMW Серия 5 Е34 на 70 хил. км за 18 000 лева

1301
2022

Ентусиастите на тема BMW знаят, че „Радост от шофирането“ е нещо повече от рекламен слоган. Моделите от Мюнхен успяват да постигнат това с перфектното напасване на двигателя, трансмисията и окачването. А ако под предния капак все още работи редови шестцилиндров (от изчезващия вид), щастието за динамичните шофьори е почти пълно. Характерните с копринено нежната си работа агрегати се поставят на Серия 3, Серия 5 и Серия 7.

Червеният цвят Tizian е въпрос на вкус. Но трябва да отбележим, че BMW-то изглежда наистина перфектно.

И ако горните редове събуждат приятни емоции у вас, значи трябва да продължите да четете. BMW 520i от генерацията E34 в момента се предлага за продажба в eBay. Става въпрос за автомобил с ръчна трансмисия и 150 конски сили от 1991 г. Километражът показва нищожните 72 100 километра. Според данните в обявата прегледът пред TÜV е преминат току-що. Ето защо и цената е дебела – 8950 евро (ок. 18 000 лева).

BMW Серия 5 разполага с всички предпоставки да се превърне в мечтана класика

Според описанието в обявата BMW-то разполага с качествата да се превърне в мечтана класика. Колата е закупена нова в северната част на Хамбург през 1991 г. В момента тя се продава от първия й собственик – жена, родена през 30-те години на миналия век. Това може да бъде сигнал за две неща: първо, дамата се е отнасяла нежно към своето БМВ и надали е вдигала оборотите в червената зона, докато двигателят е бил студен. И второ, има голяма вероятност 520i да е обслужвано редовно.

Състоянието на BMW-то изглежда изключително добро. Дори по страничните части на седалката не личат следи от употреба.

Първата собственичка кара колата в продължение на цели 25 години. Благодарение на това поне голяма част от историята на автомобила следва да бъде доказуема. Пробегът е нищожен за три десетилетия. Очевидно поради тази причина BMW-то успешно е преминало прегледа пред TÜV. Това означава, че автомобилът е достатъчно сигурен и може лесно да бъде регистриран от новия си собственик. Преди всичко обаче поразителното в описанието към обявата е, че продавачът акцентира върху липсата на ръжда и добрата поддръжка. Двигателят и трансмисията работели добре, също както и люкът. Само централното заключване имало малък проблем: то не заключвало автоматично предна дясна врата.

Каквo трябва да проверим преди покупка на BMW Серия 5 E34?

Ако сте въодушевени от 520i на обявата, ще трябва да го прегледате, както всеки употребяван автомобил, преди да го купите. Започнете със стандартните неща: колко предишни собственици е имало? Има ли подпечатана сервизна книжка? Отговарят ли фактурите от сервиза на действително положените по автомобила грижи? Достоверна ли е информацията, предоставена от продавача? Какво прави впечатление при оглед на автомобила отблизо?

Двулитровият шестцилиндров агрегат под предния капак на BMW-то е с мощност от 150 к.с. – и има нужда от високи обороти за пъргаво придвижване

След това идва моментът за тестово шофиране. При него трябва да се обърне специално внимание на шумовете, идващи от осите. Например шарнирите и втулките на предната ос на E34 са твърде малки за автомобила и често сдават багажа. Това не е голяма драма и може да се поправи лесно, но все пак са допълнителни ремонти – т.е. аргумент при пазарлъка. При Е34 автоматиците не се славят с особена надеждност – но екземплярът от обявата е с ръчна кутия. Водната помпа на 520i може да се окаже проблем – тъй като якостта на пластмасовото колело с лопатки отслабва с годините и то може да изпадне от вала. Ако това се случи, има опасност двигателят да прегрее. За всеки случай е хубаво да проверите пробега, посочен в сервизната книжка, както и да го сравните с други източници. Километражът на E34 е електронен и поне теоретично може да бъде манипулиран.

OЩЕ ОБЯВИ ЗА ПРОДАЖБА НА BMW 520i E34

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин