6-те грешки, заради които влагата прониква в автомобила


17
дек.
2020

4. Използваме климатика само за охлаждане

Макар че болшинството шофьори използват климатичната система само за охлаждане през лятото, тя също трябва да се пуска редовно и при по-ниски температури. Защото така се смазват уплътненията, предотвратяват се натрупването на бактерии и лоши миризми и могат да бъдат избегнати повреди. Освен това климатичната система отнема влагата от въздуха – много по-ефективно от парното и вентилатора.

Климатикът изсушава въздуха най-бързо.

5. Влизаме в автомобила с мокри дрехи

За да бъде запазен автомобилът трайно сух, мокрите дрехи трябва да се свалят преди влизане в купето, а обувките поне да бъдат изтръскани. Най-добре е да сложите мокрите дрехи в багажника – така поне седалките ще останат сухи. Ако е възможно, извадете мокрите стелки от автомобила, за да изсъхнат. Ако имате сухо място за паркиране в гараж, можете да оставите прозореца отворен. Тогава автомобилът ще може да бъде проветрен. Важно е също и самият гараж да бъде проветряван периодично. Ако там вече има влажни петна или локви, автомобилът едва ли ще изсъхне.

6. Забравяме да се погрижим за уплътненията

Уплътненията на вратите са направени от каучук, който с времето старее и започва да пропуска влага в автомобила. За да не се стигне до това, трябва да поддържате гумените части гъвкави с правилните грижи. За целта са подходящи продукти с еленска лой или други подобни.

Какво причинява влагата в автомобила?

Отговорът е прост: обикновено тя бива внесена от водача и пътниците – например с мокри дрехи и обувки. Влага особено през зимата се събира често, тъй като по-топлия въздух в автомобила кондензира по студените стъкла.

Как да изсушим влажния интериор?

• Открийте причината за влага: На първо място, трябва да разберете каква е причината за влага и да я отстраните, ако е необходимо (напр. да смените запушените дренажни отвори, напуканите уплътнения и поленовия филтър).

• Отстранете влажните текстилни елементи: Когато става въпрос за подсушаване на автомобила, трябва първо влажните стелки да бъдат извадени и изсушени. Ако „възглавниците“ на седалките също са влажни, прахосмукачка за мокро почистване може да помогне за подсушаването им.

Гумените стелки не задържат влага, за разлика от текстилните. На снимката – подсушаване на пода с вестници

• Проветрете купето: Проветряването е от съществено значение за отстраняване на влагата от интериора. За целта трябва да спрете автомобила на сухо място, да отворите вратите и шибедаха (ако има), а при нужда – да си помогнете с вентилатор.

• Използвайте влагоабсорбатор: Специалните влагоабсорбатори също могат да бъдат полезни. Това са малки възглавнички, които струват около 20 лева и просто се поставят в купето. Те абсорбират влагата от въздуха и след като могат да се изсушават на парното и да бъдат използвани повторно. Като алтернатива можете да използвате „котешката тоалетна“, увита в дишаща кърпа – но това не може да се използва многократно.

Тази възглавничка улавя влагата

• Използвайте парното и климатика: За да се предотврати натрупването на влага, на първо място отоплението и климатизацията трябва да се включват, когато е възможно, по време на шофиране. Изключете климатика няколко минути преди пристигане, за да може кондензът да се изпари.

Какво помага срещу замъглените прозорци?

Когато в колата е нахлула влага, замъглените прозорци често са проблем. За да бъдат те изчистени възможно най-бързо, помага първо да се отворят прозорците, за да излезе влагата. След това включете отоплението и вентилатора (ако е възможно и климатика) на най-висока степен и насочете въздушната струя към предното стъкло. Повече съвети за това как да се справите със замъглените прозорци можете да прочетете тук.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >