Nokian MPT Agile 2: гумата за военна техника


29
авг.
2018

Отбранителните и мироопазващи машини, спасителните автомобили и камионите с висока проходимост имат специални изисквания към гумите. На пътя или при офроуд шофиране при всякаква скорост, гумата трябва да е изключително маневрена, да предлага добро сцепление и най-вече да не се провали в критичен момент. Nokian MPT Agile 2 е новата версия на вече доказаната в практиката Nokian MPT Agile и предлага няколко подобрения в сравнение с оригинала.

Сътрудничеството между Nokian Tyres и Финландските отбранителни сили при проектирането на гуми с висока подвижност за всички терени продължава вече няколко десетилетия. Северните условия осигуряват много предизвикателства за гумите с терени, вариращи от сняг и лед до кал, остри скали и други препятствия. Необходимо е ново поколение офроуд гума, която Nokian Tyres проектира.

„Ключът към добрата гума за превозни средства с висока проходимост, е многостранността“, казва Тепо Силтанен, продуктов мениджър в Nokian Heavy Tyres. „Гумата трябва да работи, както на пътища, така и на меки терени – или въобще, навсякъде, където ви отвежда работата.“ Както подсказва името, друга съществена част от дизайна на новата Nokian MPT Agile 2 е маневреността. Не само военните машини, но например пожарните и други спасителни съоръжения изискват прецизно управление на високи скорости.

„Ние сме много доволни от реакциите на кормилното управление и стабилността, които Nokian MPT Agile 2 предлага“, казва с усмивка Силтанен. „Същевременно, имаме спокойно и удобно шофиране и по шосе.“

Най-значителната промяна е симетричната шарка на протектора, която се справя еднакво добре, независимо от посоката на въртене на гумите. Но по-модерният дизайн също води до подобрено вертикално и странично захващане на меки повърхности, по-добри самопочистващи свойства, както и по-добро сцепление в зимни условия. В допълнение, страниците вече имат камуфлажна шарка.

„Новият дизайн има по-голям отпечатък от предишната версия, което води до по-добра флотация и по-малък повърхностен натиск – всички желани качества на мек терен“, казва Силтанен. „Има и по-малко топлинно натрупване, което подобрява експлоатационния живот на гумите.“ Важен аспект при екстремни зимни условия е възможността за използване на шипове. Nokian MPT Agile 2 идва с предварително маркирани места за шиповете както за военни, така и за цивилни автомобили.

Очаква се новата Nokian MPT Agile 2 да намери употреба във военния сектор, но многостранната функционалност на гумата не приключва с това.„Освен за отбранителни и мироопазващи съоръжения, гумата има и доста приложения за гражданска употреба.“, обяснява Тепо Силтанен. „Тежките спасителни автомобили като пожарни автомобили за летища, високопроходими камиони и други превозни средства за всякакви терени могат да се възползват от сцеплението, надеждността и доброто управление, предлагани от Nokian MPT Agile 2.“

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин