500 хибрида Hyundai стават таксита в Пловдив


15
ян.
2019

500 броя Hyundai Ioniq Hybrid се очаква да заработят като таксита в Пловдив до края на 2019 година. Проектът на охранителната компания „Трафик СОТ“ ще бъде на стойност 25 млн. лева, като над 70% от тях ще бъдат осигурени чрез 5-годишен кредит от Българо-американска кредитна банка. Корейските машини „с две сърца“ по стоянките ще се различават от стандартните жълти коли, тъй като ще бъдат боядисани в зелено и бяло, става ясно от публикация на сайта trafficnews.bg. В интервю пред Интернет портала собственикът на „Трафик СОТ“ Александър Апостолов разкрива, че екотакситата ще возят на същите тарифи като обикновените, както и че водачите им ще бъдат назначени на трудов договор (а не като еднолични търговци, както е обичайната практика в бранша) и ще работят на три смени за кола.

За начало по улиците на Пловдив ще заработят 80 Ioniq-a, като се очаква броят им да нарасне до 500 до края на годината. Автомобилите ще бъдат самозарядни хибриди (не Plug-in със зареждане от контакта), оборудвани с 1,6-литров бензинов агрегат със 105 к.с. и електромотор с 44 к.с. За превключването на предавките отговаря 6-степенна автоматична трансмисия с два съединителя. Резултатът е системна мощност от 141 к.с. Литиево-йонната полимерна акумулаторна батерия, монтирана под задната седалка, е с капацитет 1,56 кВтч.

Проектът на „Трафик СОТ“ не е първият за лансирането на хибридни таксита – създадената през 2011 „Грийн такси“ оперира в столицата с Toyota Prius, също в зелен цвят.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >