500 трактора обсаждат Прага

1902
2024

В Прага чешките фермери привлякоха вниманието към протеста си срещу селскостопанската политика на правителството с митинг, в който се включиха от 500 селскостопански машини

В Прага фермери от Чешката република организираха митинг в знак на протест срещу политиката на сегашното либерално-консервативно правителство и Зелената сделка на Европейския съюз. Според полицията около 500 трактора, камиони и други селскостопански превозни средства са участвали в акцията този понеделник. Те се насочват към Министерството на земеделието и блокираха част от централните пътни артерии на града. Въпреки протеста и блокадите нямаше голямо задръстване, тъй като преди това полицията помоли гражданите да използват градския транспорт, за да ходят на работа.

Чешкият министър на земеделието Марек Виборни, член на Християндемократическата партия KDU-CSL, коментира пред информационната агенция CTK, че предпочита преговори на кръгла маса вместо уличните протести. Той разкритикува и организаторите на протеста и видя политически мотиви зад действията им. Протестите са насочени срещу Зелената сделка на ЕС, която цели постигане на климатична неутралност в ЕС до 2050 г. Фермерите настояват за по-високи субсидии и по-малко бюрократични спънки – затова и на протеста можеха да бъдат видяни плакати с надписи като „Спасете умиращото селско стопанство“ и „Спрете бюрократичния терор“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин