500 км напред, 60 години назад с Mercedes 180d W121

2309
2019

Завъртаме контактния ключ и изчакваме „окото“ да стане яркочервено, почти оранжево. Изчакваме цеееееееееееееееееееееееееееели 45 секунди и преместваме лостче отляво на ключалката за запалването. С леко нежелание, съпроводено с черен облак, голям колкото smart, 1,8-литровият дизел се събужда.

Седалките са по-комфортни от креслата в хола ви, а изнесените върху калниците мигачи се активират не от лостче, а от обръча на волана

Процедурата по стартирането на 60-годишния Benz изисква търпение. Или по-скоро ви предразполага да се успокоите и да се върнете в позабравен свят, на който „препускането“ е чуждо. Инстинктивно протягаме ръце в търсене на предпазни колани. Напразно – такива няма. Ще трябва да изминем близо 500 км без тях. И ще се надяваме да имаме късмета на всички тези хора, които са били в лоното на това „мече“ (както е прякорът на W121) повече от 300 000 километра и са пристигнали живи и здрави до желаната дестинация. Маргарит Карабуров, издател на сп. „Автокласика“ и втори собственик на автомобила, споделя, че предишният притежател на колата редовно я е „водил“ на ски ваканции в Западна Европа. Колекционерът не крие, че именно поради тази причина за сериозно количество ръжда по Benz-а – както и че това далеч не е „най-лаченият“ автомобил, който има в гаража си. „Затова не ме е страх да го изкарвам по пътищата“, уточнява Карабуров и ми споделя впечатляващите цени на хромираната задна броня на друго „мече“, която невнимателен таксиметров водач е „убил“ при потегляне на светофар.

180 D не се плаши да преминава граници – защото в половинвековния му задвижващ агрегат можете да имате повече доверие, отколкото в модерните дизели

От друга страна, светофарите са най-хубавото място, на което можеш да се появиш с класическия Mercedes. Вдигнати палци, усмивки, приятелски подсвирквания с клаксон – с този „дядо“ ще усетите позитивна енергия навсякъде, където се появите. Е, може би не на изкачванията по магистрала „Струма“ – тук сякаш е по-разумно на моменти да се движим в аварийната лента, защото 40-те конски сили (или останалото от тях) не позволяват да поддържаме дори темпото на камионите. Натискането на спирачките изисква здрав крак поради липсата на сервоусилване. Да, тук определено се чувстваме като гости от миналото.

Когато това око се „зачерви“, свещите са достатъчно нагряти, за да стартира двигателят

Въпреки това модерните автомобили, препускащи в темпото на високоскоростния интернет и скоростта за разпространение на новините в социалните мрежи, има какво да научат от Benz-a набор ‘59. Тук пространството над главите може да съперничи с това при SUV-овете, а преминаването по павираните улици ни кара да изпитваме носталгия към отминалите времена – тъй като возията на „мечето“ съперничи с тази на кораб! Защото към на края на 50-те са го раздавали по-спокойно. Както го раздава и този 180 D – за да стигне дотук.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин