/ 50 процента загуба на стойност за година: защо Tesla се обезценява толкова бързо?

50 процента загуба на стойност за година: защо Tesla се обезценява толкова бързо?

Стойността на употребяваните автомобили Tesla се срина, след като производителят въведе поредица от намаления при цените на новите електромобили за последните шест месеца. Това разкриват изнесени от Financial Times данни за продажбите.

Очаква се стойността на нов Model 3 с long-range батерия – около 130 000 лева, да падне с 46 процента (т.е. до 70 000 лева) до януари 2024 г., според информация на агенцията за ценообразуване в индустрията CAP HPI. Това е огромна разлика в сравнение със загубата на стойност от скромните 4% спад за 12 месеца при същия модел, закупен през септември 2021 г. за 109 000 лева, от които е „запазил“ 104 000 година по-късно.

Данните на Cap HPI се отнасят за Великобритания, един от най-големите пазари на Tesla, но автомобилите на американската компания са били обект на рязко обезценяване и в други държави.

Въпреки че като цяло цените на употребяваните автомобили през тази година паднаха в сравнение с 2022 г., когато колите втора ръка често се продаваха на цени, понякога над тези на новите, обезценяването на автомобилите Tesla е по-високо от това при конкурентни марки електромобили. Така например електрически Polestar 2 за 113 500 лева, се очаква да струва около 74 000 лева в началото на 2024 г. – т.е. да поевтинее с 35 процента, а не с 46 като Model 3, прогнозира CAP HPI. По-сериозното обезценяване на моделите на Tesla вдига стойността на финансирането им при лизингови сделки.

Tesla свали цените на моделите си за Китай през октомври, а след това – през януари, в САЩ, Европа и Великобритания, както и повторно на някои модели през март, за да увеличи продажбите.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин