50 години Ikarus 280 в България

2102
2024

След своята специализация като основен производител на автобуси в рамките на Източния блок, унгарският производител Ikarus се превръща в легенда. Най-различни модели и модификации на неговите автобуси започват все по-често да се срещат във всички краища на Източна Европа. Още в средата на миналия век марката Ikarus вече доминира и в градския транспорт на България, където единственият му конкурент е „Чавдар“. Тук, разбира се, не може да се говори за конкуренция, тъй като основният тип градски автобуси Ikarus, използвани в големите градове на НРБ, още от 60-те години, са съчленени, докато тази концепция е усвоена от „Чавдар“ много по-късно в лицето на В 14-20, а и бройките, в които се произвежда този модел, са несравнимо по-малко, отколкото съчленените автобуси, доставяни у нас от Унгария.

Благодарение на Ikarus, в годините на социализма градският транспорт у нас придобива съвременен облик, който за известен период от време е съпоставим дори с този на развитите западни страни. Това в особена степен важи за легендарния Ikarus 280, чийто дебют в България е точно преди половин век.

Ikarus 280 е вторият по ред унгарски съчленен автобус след модела 180, който започва да се доставя в България в големи количества, и такива екземпляри циркулират не само в столицата, но и в някои други градове на страната. Представянето на новия модел става на официална церемония, организирана от Столична община на 22 февруари 1974 г. Първата доставена партида се състои от 20 автобуса, които още същия ден са пуснати по съществуващата и днес линия 76, която свързва ж. к. „Младост“ с ж. к. „Гоце Делчев“ (тогава ж. к. „Емил Марков“). До края на същата година у нас пристигат още 57 автобуса от този модел.

Изпитания на Ikarus 280 в София преди доставката на първата голяма серия през 1974 г. Автобусът все още е боядисан в характерния за Будапеща син цвят, докато предназначените за нас екземпляри са решени в комбинация от бяло и червено с черна лента

Ikarus 280, който е представител на новата серия 200, разработена през втората половина на 60-те години, е почти идентичен като концепция с предходния модел 180, което важи за задвижването на средния мост и завиващия трети мост. Той обаче се отличава и с много нововъведения като уеднаквяване размерите на пътническите врати, увеличаване на остъкляването, редица ергономични подобрения в кабината на водача и в пътническия салон.

Първата модификация на този модел, доставяна в България между 1974 и 1987 г., е обозначена като 280.04. Тя е оборудвана със стандартен двигател Raba и механична скоростна кутия ASH, четири врати, затворена кабина на водача, 110 стоящи и 37 седящи места, отварящи се прозорци и е боядисана в характерната за тогавашния градски транспорт на НРБ двуцветна комбинация от бяло и червено с черна ивица под средната лайстна. Автобусите се транспортират от Унгария на собствен ход от български шофьори.

Между 1974 и 1988 г. у нас са внесени около 2400 автобуса Ikarus 280, основната част от които се използват в София. Те се експлоатират между 1974 и 2015 г., или повече от 41 години, което е своеобразен рекорд в историята на столичния градски транспорт, който и до днес все още не е подобрен.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин