50 години от последното участие на Чубриков в рали Монте Карло

0502
2021

През януари 1934 г. живеещият в България французин Андре Шазел и шофьорът Васил Георгиев-Пижо стават първите наши сънародници, дръзнали да се изправят срещу предизвикателството на тази престижна маратонска надпревара. Въпреки че разчитат на износения сериен автомобил на Шазел, който за разлика от останалите не разполага с никаква допълнителна екипировка, двамата състезатели успяват да се преборят с голяма част от 114-те участници, и достигат до 7-мо място в своята категория (до 1500 куб.см) и 15-то в общото класиране.

За първи път българин се включва в рали „Монте Карло“ през 1934

През 1969 г. в рали Монте Карло стартират два състезателни автомобила “Булгаралпин”, управлявани съответно от екипажите на Илия и Кольо Чубрикови и Атанас Агура и Атанас Тасков. Братя Чубрикови демонстрират своята опитност в комбинация с високия потенциал на машината си и почти до финала успяват да се задържат в групата на първите 15 от общо 183 екипажа Въпреки доброто темпо, което поддържат обаче, непосредствено преди скоростните отсечки във втория етап възниква неочакван технически проблем – светлините започват да падат, алтернаторът не зарежда и акумулаторът бързо се изтощава. В резултат на това не след дълго електрическата горивоподаваща помпа спира и двигателят угасва. Повредата е причинена от прекъснат проводник на алтернатора. До този момент братя Чубрикови са сред първите 30, достигнали до финалния етап от стартирали общо 220 екипажа…

През 1969 г. в рали Монте Карло стартират два състезателни автомобила “Булгаралпин”, управлявани съответно от екипажите на Илия и Кольо Чубрикови и Атанас Агура и Атанас Тасков.

Тяхното последно участие на това авторитетно рали е през 1971 г., отново с “Булгаралпин”, който също както и специалните състезателни изпълнения от 1969 г. е оборудван с 1300-кубиков двигател. От стартиралите 248 екипажа още на първите два етапа отпадат 213. Сред тях за щастие не са братя Чубрикови. Те се класират между 30-те най-добри, получили право на участие в заключителния нощен етап и завършват на 27-о място в генералното класиране.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин