50 години от големия триумф на Илия Чубриков на рали „Златни пясъци“


16
юни
2021

Единственият българин, печелил нашето най-голямо международно рали в годините на социализма, а и дълго след това, е змс Илия Чубриков. Това става точно преди половин век, на 13 юни 1971 г., когато той и неговият брат и незаменим навигатор Кольо Чубриков записват в хрониката на родния автомобилизъм едно блестящо постижение, останало като недостижим еталон в продължение на десетилетия.

Борбата е изключително оспорвана и тежка. Всеки от 67-те екипажа застанали на старта, мечтае за победа, а сред чуждестранните претенденти от Франция, ФРГ, Швеция и целия соцлагер са някои от най-изтъкнатите в онези години имена на европейската сцена. Маратонският маршрут с дължина 2440 км включва 10 скоростни отсечки и неговото преодоляване изисква изключителен професионализъм, физическа и психическа устойчивост, както и много силна волева подготовка.

Още в началото на надпреварата поради техническа повреда отпада най-големият потенциален съперник на братя Чубрикови, Райнер Алтенхаймер – победител в първото издание на ралито от 1970 г., след което те на практика остават без конкуренция. От 23 финиширали екипажа, Илия и Кольо Чубрикови показват най-добро време на всяка една от десетте скоростни отсечки и напълно заслужено се класират на първите места, както в своя клас, така и в генералното класиране.

Илия Чубриков – едно от най-големите имена в историята на българския автомобилен спорт, ни напусна преди малко повече от половин година, но неговата забележителна кариера остава като ярък пример за ценностните приоритети на едно друго поколение, при което истинските успехи се постигаха с морал, идеализъм, спортсменство и безусловен професионализъм.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин