5-цилиндрово Audi 80 от първи собственик: бъдеща класика на справедлива цена

3010
2022

Ако трябва да бъдем честни, Audi 80 не е най-емоционалният автомобил на света. Независимо от това обаче, култовото „яйце“ има много фенове – и дори последните екземпляри от модела скоро ще имат право на регистрация като ретро в Германия. В момента в eBay се продава Audi 80 2.3 E с пет цилиндъра от първи собственик. Цената му на пръв поглед изглежда астрономическа… но всъщност е напълно приемлива.

През 1991 г. на пазара излиза Audi 80 от поколението B4. В Инголщат са положили много усилия за разработката на модела – въпреки че на пръв поглед автомобилът изглежда по-скоро като фейслифт на B3, което влиза в производство през 1986 г.

Интериорът направо „грее“. Седалките са в идеално състояние, няма протрити места.

Една от основните критики към B3 е заради оформлението на багажника, което се дължи на задното окачване с торсионна греда. При наследника обаче инженерите са поставили многораменно окачване – което може да звучи лесно, но в действителност изисква цялостна преработка на задната част.

ОЩЕ ОБЯВИ ЗА ПРОДАЖБА НА AUDI 80

Междуосието е удължено с 66 милиметра (с 60 милиметра при версиите quattro), а общата дължина на автомобила – увеличена с осем сантиметра. Допълнителен „бонус“ от новата конструкция на задното окачване е, че резервоарът вече може да бъде монтиран хоризонтално между задните колела. Иначе по отношение на визията няма почти нищо ново: най-съществени разлики са новият преден капак с интегрирана радиаторна решетка и боядисаните серийно в цвета на купето брони.

B4 обаче остава на пазара за много кратко време – седанът бива заменен от новото A4 B5 през 1994 г., докато 80 Avant остава в гамата на марката до 1995 г.

Пробег около 179 000 километра

В момента в eBay се предлага много „изпънато“ на вид Audi 80 2.3 E от 1993 г. Под предния капак работи 2,3-литровият петцилиндров двигател със 133 к.с. и максимален въртящ момент 186 Нм, който ускорява дългото 4,48 метра Audi до максимална скорост 200 км/ч. Въпреки пробега от 179 050 километра, според продавача (който предлага автомобила от името на клиент), 80-ката била в много добро състояние.

Това впечатление се потвърждава и от снимките, на които се вижда, че машината е в оригинално състояние. Всъщност интериорът е в толкова добро състояние, че човек не би се усъмнил и ако обявеният пробег беше 79 000 километра.

Естествено, при 29-годишен автомобил е възможно да има леки дефекти – които в случая продавачът коректно посочва. Сред тях са напукана боя на капака на двигателя, вдлъбнатина на вратата на водача и одраскано дясно странично огледало – дреболии, които могат да бъдат ремонтирани лесно. За съжаление, автомобилът не разполага със сервизна книжка – ето защо историята на поддръжката му не може да бъде проследена.

На снимките Audi-то изглежда изключително запазено – и в Германия не би трябвало да е проблем да получи регистрация като ретро модел.

Въпреки че Audi-то има валиден преглед пред TÜV до юли 2024 г., ангренажният ремък вероятно е бил сменен за последен път на около 120 000 километра – така че ще се наложи следващият собственик да постави нов. Последната смяна на маслото пък е била преди четири години – а това си е сериозно закъснение.

По принцип Audi 80 се счита за солиден модел. Благодарение на цялостното поцинковане на каросерията ръждата не е тема. Най-проблемната зона е предното окачване – при него често се налага смяна на кормилните накрайници и тампоните на носачите. За малко да забравим и цената – тя е 6990 евро (ок. 14 000 лв.) и макар че на пръв поглед звучи като твърде висока, е справедлива.

Най-евтините 80-ки струват под 2000 лева

Най-евтините Audi 80 се предлагат за по-малко от 2000 лева – но за толкова е под въпрос дали ще бъдат в движение. Петцилиндровите модификации са доста редки и съответно се търгуват по-скъпо. За под 6000 лева рядко има читави 2.3 E. Цените на добре поддържаните машини стартират от около 10 000 лева. Купетата и кабриолетите обикновено струват повече.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин