5 факта за полупроводниците в автомобила


20
май
2021

Недостигът на чипове се оказва сериозен проблем за автомобилната индустрия. Но защо изобщо модерните автомобили имат нужда от полупроводници?

1.Какво са полупроводниците? Това са електронни твърди тела, които провеждат или изолират съвсем слаб ток милиони пъти в секунда. Те играят ролята на превключватели, които задействат или спират определени процеси.

2.Къде в автомобила се намират те? Във всички възможни контролни модули. В автомобил от висок клас има до 5000 полупроводникови чипа. Но и мобилни телефони, компютри или ЕС карти също имат нужда от електронни микрочипове.

3.За какво помагат чиповете? Те правят автомобилите по-сигурни и по-комфортни. Но те помагат и за околната среда, като правят двигателите по-ефективни и по-екологични.

4.За какво служат полупроводниците? Те управляват определени процеси. Без значение дали става въпрос за инфотейнмънт системата, навигацията и асистиращите системи за водача, настройката на окачването или управлението на мотора – в автомобила почти няма процес, в който полупроводниците да не участват.

5.Защо те стават все по-важни? Иновациите по автомобила са свързани преди всичко с електрониката: електрическа мобилност, автономно шофиране, свързаност – това са тенденции за бъдещото развитие на автомобила – и те не биха могли да съществуват без микрочипове.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин