5 факта за индуктивното зареждане на автомобили

1306
2018

Дали времето на „салатата от кабели“ си отиде? За своя Plug-in хибрид 530e iPerformance от юли BMW за първи път предлага на клиентите си опционална система за индуктивно зареждане. При тази технология енергията се пренася безжично. Системата, представена от BMW, се състои от една плоча с интегрирана първична намотка, която може да бъде инсталирана както в гаража, така и навън, и вторична намотка, монтирана в дъното на автомобила. Между двете намотки се генерира променливо магнитно поле, при което електрическата енергия се пренася безконтактно.

  1. ТЕХНИКАТА Безкабелното прехвърляне на електрическа енергия е познато от електрическите четки за зъби и мобилните телефони. BMW ще предлага от юли „Wireless Charging“ за Plug-in хибрида 530e iPerformance. В момента хардуерът е достъпен като допълнително оборудване на лизинг (в зависимост от пазара).
  2. МОЩНОСТ Мощността при зареждане е 3,2 кВт, а КПД – 85 процента (с кабел – 92). По този начин батерията на 530e се зарежда напълно само за 3,5 часа.
  3. ПОЗИЦИОНИРАНЕТО Най-трудно е точното „напасване“ на автомобила спрямо модула за зареждане. Позицията при паркиране може да варира само 7 см в надлъжна посока и 14 – напречно.
  4. РАЗХОДИТЕ За техниката на самия автомобил – т.нар. CarPad, BMW ще иска около 1800 лева, а компонентът на земята („GroundPad“) ще излиза около 4600 лева.
  5. ДРУГИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ Mercedes планира да пусне система за индуктивно зареждане и за Plug-in хибрида S 550e още през тази година. Audi също ще лансира иновативната технология за своите модели e-tron.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин