5 факта за автономния мотоциклет


2
ное.
2018

BMW представи мотоциклет, който може да се движи без водач. Дали 2-колесното превозно средство ще може да кара децата на училище или да връща подпийнали „ездачи“ у дома? По-скоро не

BMW R1200 GS се движи по тестовото трасе сякаш управлявано от призрак. При това на борда няма специална техника за стабилизация

  1. ЦЕЛТА Автономният мотоциклет е създаден, за да демонстрира до какво са достигнали хората от BMW в сферата на транспортната сигурност. За момента серийно производство не се предвижда.
  2. ТЕХНИКА „Призрачният“ мотоциклет на BMW няма компоненти, които да го поддържат стабилен. Има единствено актуатори, които контролират газта, спирачките, трансмисията и кормилото. Мотоциклетът „пази равновесие“ точно като с човек – чрез движения на кормилото.
  3. БАЗА BMW преработва своя най-масов модел – R 1200 GS. Прототипът може да бъде управляван и от човек.
  4. ФУНКЦИЯ Автономното R 1200 GS може да потегля, ускорява, завива и намалява – естествено, без да се „строполи“. Малко преди мотоциклетът да премине в състояние на покой автоматично „изскача“ стойка.
  5. Какво още има? Yamaha също разработва мотоциклет без водач. При японската машина обаче за управлението се грижи робот („Мотобот“), който демонстрира как се кара с 200 км/ч на писта.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин