5-те грешки, които убиват вашия акумулатор

2411
2020

Когато автомобилът не може да „запали“ през зимата, най-честият виновник за това е акумулаторът. Защото през най-студения сезон стартерната батерия е изложена на изключително големи натоварвания: студът намалява драстично капацитета на акумулатора, докато консуматорите като отопление на седалките и други подобни се използват повече. И така зарядът може да падне напълно. Много шофьори обаче не мислят за това, но също така допускат грешки, които ускоряват предстоящата смърт на стартерната батерия:

1. Кратко разстояние, кратко разстояние и пак кратко разстояние

Много шофьори вероятно не обръщат внимание на това колко вредни са постоянните кратки преходи за автомобила като цяло. Те представляват огромна тежест именно за акумулатора – защото за стартирането на двигателя стартерната батерия се нуждае от голяма мощност. А при шофиране на къси разстояния времето за зареждане е крайно недостатъчно. Ако непосредствено след потеглянето се използват и други консуматори, като радиото или отоплението на седалките, зарядът на акумулатора пада още повече. И в един момент стартерната батерия се предава. За да избегнете това, трябва регулярно да дозареждате акумулатора със зарядно устройство.

2. Забравяне на енергийни консуматори включени

Забравяте фаровете за една нощ и на следващата сутрин акумулаторът ви се е предал – това е класика. Добре, че съвременните автомобили автоматично изключват светлините си. Въпреки това именно допълнителните консуматори могат да бъдат опасни за стартерната батерия. Например свързаните към 12-волтовите изводи („запалката“), които подават захранване дори когато двигателят не работи. Ако към някой от тях бъде свързан аксесоар като отопляем калъф на седалката или видеорегистратор, този консуматор ще черпи енергия дори когато моторът е изключен. Това се отнася и за аксесоари, които са свързани директно към акумулатора, като например устройства за защита от гризачи. Дори и те да „дърпат“ съвсем малко ток, батерията може да се окаже празна, ако колата не се движи за по-дълго време. Затова никога не забравяйте да изключвате аксесоарите от захранването, след като паркирате.

Посредством измерване на напрежението можете да проверите в какво състояние е акумулаторът.

3. Липса на почистване на акумулатора

Ако не се грижите за акумулатора на автомобила, има риск рано или късно той да откаже. Ако акумулаторът е замърсен, мръсотията може да играе ролята на проводник и да „тегли“ постоянно енергия. Ето защо контактните елементи по акумулатора трябва да бъдат чисти – за целта проверявайте редовно стартерната батерия и се грижете да не стои мръсна.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин