5 технологии, които ще използват автомобилите утре

1912
2016

Най-голямото изложение за електроника в света наближава и Continental ни дава възможност да надникнем в развиваните от германската компания технологии, които са в основата на дигиталната мобилност. По време на Consumer Electronics Show в Лас Вегас от 5-и до 8-и януари, Continental ще представи биометрични технологии и персонализация, решения за сигурност, автомобилни приложения в облака, нов главен компютър и технология за управление на системите в автомобила.

Биометрия в автомобила

Иновативните системи за достъп могат много повече от това да отключват врати или да стартират двигателя. Чрез комбинацията от безключов достъп, PASE – система за пасивен старт и достъп, и биометрични елементи Continental вече може да предложи истинска персонализация и много по-висока сигурност. Вътрешна камера и система за лицево разпознаване автоматично персонализират множество автомобилни характеристики като позиция на седалка и огледало, предпочитана музика, температура и навигация. А за да стартирате двигателя, вече няма да е достатъчно да имате подходящия ключ с вас в автомобила, а да потвърдите своята идентичност чрез сензор за отпечатъци. Тази двустепенна идентификационна система e значителна защита срещу кражба.

Управление на автомобила от облака

Новият терминал на Continental разширява възможностите на кокпита – приложенията, които досега бяха директно интегрирани в таблото, вече са качени в облака където те са обработвани, преди да бъдат показани на мощен браузър. Така системата е винаги опреснена и с най-нови функции, които могат да бъдат добавяни по всяко време. Терминалът използва технология HTML5 за създаване и показване на облачни приложения, което не само позволява независимо от използваната платформа развитие на приложения, но и позволява данните да бъдат показвани на различни дисплеи с различни резолюции и по този начин автомобилните производители могат да пускат приложенията за различни модели автомобили и класове.

Облачният терминал играе ролята и на дигитален асистент на водача, като анализира неговите навици през различните части от деня и седмицата и на тази основа автоматично персонализира автомобила, като например настройва любимата му радио станция сутрин или пък ако водачът всяка сряда пътува до фитнеса, навигационната система автоматично ще показва маршрута му до там. Дори обикновеното радио може да бъде превърнато в интелигентна система чрез добавянето на допълнителни облачни услуги и изкуствен интелект. Водачите могат да видят програмата на всяка радиостанция по всяко време и избират точно тази, която е подходяща за настроението им или пък радиото автоматично превключва на любимия изпълнител или препоръчва специализирани радио станции на основа на навиците на водача.

„Умни“ прозорци

Интелигентното стъкло на Continental, което позволява селектирано затъмняване на всички прозорци само с един бутон, става още по-умно – от Continental са добавили множество нови функции за подобряване на комфорта: чрез интеграция с електронната комуникационна система на автомобила, стъклото динамично се адаптира към различните ситуации на пътя. Системата е свързана със светлинни сензори и стъклото може да бъде затъмнено точно на мястото, през което блести слънцето. Безключовата система за достъп също е свързана с контрола на прозорците, което позволява затъмнеността им да се променя, когато водачът се приближава към автомобила.

3D дисплей революционизира кокпита

Нарастващият брой функции и дигитално съдържание в кокпита водят до непрекъснато увеличаване на повърхностите на дисплеите в автомобила. Дигиталните инструментни клъстъри може да са идеални за представянето на съдържание, но пък не са гъвкави при дизайна на интериора. За да позволи на водачите на бъдещето да се наслаждават на дигитално съдържание без да се налага да се взират непрекъснато в сторомоден плосък дисплей, Continental създаде 3D дисплей с оптично свързани топографски елементи, които връщат усещането за качество и уникален дизайн на класическия дисплей.

Космически технологии в автомобила – 3D Flash Lidar с висока резолюция

3D Flash LIDAR сензор технологията на Continental с висока резолюция позволява триизмерно проследяване в реално време на заобикалящата среда на автомобила. Технологията, която вече бе тествана в областта на аеронавтиката, дава значително по-пълен и детайлен поглед върху заобикалящата ни среда, независимо от момента в денонощието или атмосферните условия. За своите приложения, създадени с лазерната технология на Continental „Trailer Merge Assist” и „Trailer Length Detection”, компанията вече спечели наградата на CES за иновации в областта на „автомобилната интелигентност“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин