5-та най-чести измами при продажба на употребяван автомобил


5
май
2021

На пазара втора ръка има толкова много автомобили и щом става въпрос за закупуването на поддържан екземпляр в перфектно състояние обикновено е доста трудно. Един от основните проблеми на вторичния пазар е, че купувачите не могат лесно да установят повечето известни измами с употребяваните возила. Една част от колите втора ръка могат да изглеждат изкусителни на пръв поглед, но при по-задълбочен анализ това може да се окаже, че не е съвсем така. Нерядко това води до неочаквани и дори непосилни с оглед стойността на автомобила сметки за ремонти.

Методология на проучването

Използвани източници: Това проучване за най-честите измами с употребяваните автомобили е проведено от carVertical. Платформата на carVertical за проверка историята на автомобилите събира ценна информация относно определени автомобили, включително доклади от национални и частни регистри, различни бази данни, застрахователни компании и бази данни за крадени коли в много различни държави, като всички тези източници са използвани в настоящото проучване.

Период на проучването: carVertical анализира докладите за истории на автомобили от април 2020 до април 2021

Изследвани данни: Повече от 1 милион доклада за автомобилни истории са били анализирани

Държави: Това проучване е проведено с данни от Хърватия, Чехия, България, Унгария, Естония, Финландия, Франция, Белгия, Беларус, Германия, Италия, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Словакия, Словения и Швеция.

На база проучването на carVertical, ето кои са най-честите измами, за които трябва да внимавате при покупката на кола втора употреба:

  1. Автомобилът е удрян

С нарастване гъстотата на населението в градовете, възможността водачите да станат участници в пътен инцидент става все по-голяма. Проучването на carVertical разкрива, че близо една трета (31%) от всички проверени автомобили чрез платформата са претърпели удари.

Когато избирате автомобил, е препоръчително да проверите дали всички фуги между отделните детайли са еднакви. Ако някои от тях са по-широки от останалите, това може да издава повредени елементи или некачествени ремонти. Някои измамници опитват да прикриват тези проблеми и именно затова кандидат-купувачите трябва по-внимателно да инспектират автомобила.

2. Превъртян километраж

Според проучването на carVertical всяка шеста кола (16,7%) е с превъртян километраж. Измамите с пробега са изключително често срещани сред некоректните търговци, внасящи употребявани автомобили, опитвайки се да ги продадат с фалшиви показания на километража. Дизеловите возила са тези, които по-често биват манипулирани по отношение на пробега.

„Превъртането“ на километража е евтина процедура на черния пазар, която пък от своя страна може да увеличи стойността на един екземпляр с 25% или повече, особено при по-популярните модели.

Колите, чийто километраж е бил превъртян, могат да бъдат бързо разобличени. Обикновено дори самата амортизация на даден автомобил говори сама по себе си. Ако седалките, воланът или скоростният лост са износени, но километражът показва ниска стойност, това може да е знак за купувача да стои далеч от въпросния екземпляр и да потърси друг.

3. Автомобилът е краден

Покупката на крадена кола е може би най-лошото преживяване сред измамите на вторичния пазар. Често злощастните нови собственици се оказват с конфискувано возило, а връщането на похарчените за закупуването средства става изключително сложно. През последните 12 месеца, carVertical идентифицира няколко стотин крадени коли, като по този начин спестява значително време и средства на купувачите.

4.Колата е била такси или рент-а-кар

Някои водачи не са наясно с факта, че преди време техните автомобили са били таксита или рент-а-кари. Шофьорите на такси обикновено навъртат значителен пробег и в повечето случаи возят клиентите си из градовете. Такситата и колите под наем често се износват по-бързо, а също така в повечето случаи са и по-зле поддържани.

Използвайки carVertical, през предходната година са идентифицирани около 2000 автомобила, които са били таксита или са отдавани под наем. Понякога могат да се познаят и по други белези, например боята, но изпечените измамници могат дори да пребоядисат дадения екземпляр. Докладите за история предлагат най-доброто решение за избягването на такива автомобили.

5. Цената на автомобила е твърде ниска

Купувачите на коли втора ръка трябва също така да избягват екземпляри с подозрително ниски цени, въпреки че за мнозина изкушението е особено голямо. Ако сумата е твърде добра, за да е реална, купувачите трябва да инспектират подробно, сравнявайки цената на избрания екземпляр с тази на подобни автомобили на вторичния пазар. Понякога такива коли са внесени от чужбина, манипулирани са или имат скрити дефекти, създавайки илюзията за неустоимо предложение. В повечето случаи, за купувачите би било по-добре да се откажат, като потърсят своята кола другаде. Все пак, ниската цена невинаги означава измама. В някои случаи хората са принудени бързо да продадат колата си поради редица лични причини. Въпреки това в много случаи ниската цена на даден автомобил може да бъде достатъчно добра причина да се провери историята й онлайн. Това може да разкрие защо търсената за нея сума е толкова малка.

Заключение

Закупуването на надеждна употребявана кола не е лесна задача. Въпреки това, с използването на докладите за автомобилна история на carvertical купувачите имат възможността да разберат реалната история на автомобила, избягвайки популярните измами. Чрез критичен подход, купувачите могат да избегнат измама и да се предпазят от неочаквани разходи.

Още по темата