4 причини да не караме със зимни гуми през лятото


30
юни
2021
  1. Летните гуми спират по-добре на мокро

Модерните зимни гуми са разработени да се държат добре на сняг, лед и киша и умерено на дъжд, но когато става въпрос за почти наводнение улици през лятото, летните гуми са далеч по-добри. Разликата в спирачния път между износена зимна гума и лятна гума в добро състояние на мокра настилка е над 12 метра при скорост от 80 км/ч*. Това е дължината на повече от два автомобила и е от голямо значение, когато спирате рязко, за да избегнете удар в препятствие на пътя.

2. Летните гуми предотвратяват аквапланинг

Аквапланингът е опасен феномен, при който гумата губи контакт с пътната настилка, когато между пътя и гумата има твърде голямо количество вода. Резултатът е неконтролируемо приплъзване, при което шофьорът невинаги има много полезни ходове. Зимните гуми са отлични за аквапланинг на киша, което е различен феномен, но не могат да се сравнят с летните гуми, когато се сблъскат с огромно количество вода. Докато лятната гума може да издържи на скорост над 80 км/ч на мокър път преди автомобилът да изпадне в състояние на аквапланинг, износена зимна гума ще загуби сцепление при скорост от около 60 км/ч*.

3. Летните гуми правят пътуването по-комфортно, а кормилното управление – по-прецизно

Въпреки, че могат да изглеждат много сходни на пръв поглед, летните и зимните гуми са фундаментално различни. При зимните гуми, всичко, от дизайна на протектора до по-меката каучукова смес е разработена, за да направи шофирането по-безопасно в студено време. Не само, че не работят добре през лятото, но нагорещената настилка ще направи така, че те ще се износят по-бързо и ще загубят свойствата си за безопасност за следващия зимен сезон.

„Летните гуми от друга страна, са разработени, за да предоставят безопасност и комфорт при шофиране през лятото. Топлите градски улици и горещите магистрали, които са вредни за зимните гуми, са „естествена среда“ за летните гуми. Те ще осигурят безпроблемно шофиране с прецизно кормилно управление и бърза реакция спрямо движенията на волана. Това прави шофирането не само по-комфортно, но и по-безопасно в ситуации, в които е нужно да правите резки маневри, за да избегнете нещо на пътя“, коментира Мартин Дражик, продуктов мениджър за Европа в Nokian Tyres.

4. Състоянието и качеството на гумата са важни фактори за безопасност

„Когато става въпрос за смяна на гумите, поставянето на каквото и да е под колата не ви гарантира по-безопасно шофиране. Преди да сложите летните гуми, е важно да проверите състоянието им. Ако имат дълбочина на протектора по-малко от 4 мм, ще е разумно да обмислите покупка на нов комплект, тъй като тези гуми вече не са безопасни на мокро. Проверката дали гумите ви имат еднакво ниво на износване, а също и за дупки и прорези е важна преди шофиране, не използвайте продукт, който изглежда увреден. Също така, гумите не трябва да се използват, ако са над 10 години, или ако не са използвани за период над 6 години“, казва Дражик.

Когато закупите качествена лятна гума за лятото и премиум зимна гума за зимните месеци, ще получите оптимална безопасност за сравнително дълъг период от време.

Източник: *Tekniikan Maailma 05/2019 (Скандинавски зимни гуми без шипове са използвани за конкретното проучване)

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин