5-метровият електрически SUV EV9: новият висок клас на Kia (ТЕСТ)

2906
2023

Не е нужно да бъдеш финансов контролер, за да забележиш, че базовата цена е около 140 000 лева. Все пак говорим за 5-метров SUV с шест или седем места и с най-съвременни технологии за електрическо задвижване. Защото както подсказва името, Kia EV9 е задвижвана изцяло на електричество.

Както при по-малкия EV6, и тук Kia залага на 800-волтова технология, която позволява зареждане с по-висока мощност. Все още няма данни с колко киловата максимално ще може да черпи ток исполинът, но само за 15 минути той трябва да може да получи електричество, достатъчно за изминаването на 239 километра. При консумация от 21 киловатчаса на 100 километра това отговаря на около 50 кВтч, т.е. зареждане с 200 кВт.

В пода на автомобила е интегрирана батерия с капацитет почти 100 киловатчаса. Тя позволява пробег до 541 километра.

Батерията е с капацитет 99,8 кВтч; Kia посочва пробег от 541 километра за базовия модел със задно задвижване, а модификацията със задвижване на четирите колела и 384 к.с. трябва да покрива 497 километра.

До 700 Нм въртящ момент за 2,5-тонния SUV

За нашия първи тест имахме на разположение именно 4х4-версията с 384 к.с. и 600 Нм, която изобщо не страда от липса на мощност – версията „GT Line“ дори разполага със 100 Нм повече. Разбира се, теглото от 2,5 тона си казва думата, но двата електромотора (по един на всяка ос) „залепват“ пътниците към седалките при ускорение – не твърде силно, но достатъчно осезаемо.

Тепърва ще имаме възможност да проверим колко добре се справя с многото килограми версията 2WD. Данните разкриват, че има сериозни разлики в динамичните показатели: 4×4-моделът се нуждае от 6 секунди, за да ускори от 0 до 100 км/ч, докато вариантът само на задно задвижване се справя със същото упражнение за 9,4 секунди. Максималната скорост е 185 км/ч (при RWD) или 200 км/ч (AWD). При 4х4-варианта има и друго съществено предимство: максималният прикачен товар е 2,5 тона, докато при EV9 само с един електродвигател максималното тегло на ремаркето е едва 950 килограма – доста скромна стойност за голям SUV.

EV9 може да бъде поръчана със задно или с 4х4-задвижване – вторият вариант е препоръчителен с оглед на теглото от 2,5 тона.

Kia EV9 не страда от липса на комфорт, но окачването е стегнато

Голямата Kia изглежда като типичен американски SUV – нейната концепция следва тази на Telluride (позициониран над Sorento), а Северна Америка вероятно ще бъде най-важният пазар за електромобила. Въпреки това EV9 демонстрира значително по-добро пътно поведение от това, което е характерно за повечето модели, проектирани за пазара отвъд Океана.

Новият „кореец“ в никакъв случай не прави впечатление на неудобен, но окачването му е стегнато, а кормилното управление – достатъчно директно, така че водачът получава прилична обратна връзка и може да управлява EV9 достатъчно прецизно. Естествено, това не означава, че ще можете да атакувате завоите като с хотхеч – в крайна сметка голямата Kia е и ще си остане висок 1,76 метра „камион“ с тегло 2,5 т.

Автомобилът с дължина от 5,01 метра може да бъде произведен в конфигурация с до 7 места (благодарение на междуосието от 3,10 метра). Двете седалки на третия ред могат да се сгъват в пода на автомобила, но не могат да бъдат демонтирани.

Идеален за големи семейства

Огромната Kia обаче няма амбициите да бъде спортна, големите кресла не разполагат с големи странични опори за по-динамично шофиране. Не, силата на EV9 e в комфортното транспортиране на големи семейства: моделът разполага серийно с три места на втория ред и с две допълнителни седалки отзад, като опционално средните места могат да бъдат оформени като две отделни.

Те могат да се местят и дори да се завъртат с едно движение на ръката: или на 90 градуса навън, например за по-лесно вкарване на детско столче, или на 180 градуса назад, за да могат пътниците да бъдат лице в лице и да разговарят, докато пътуват. А третият ред като цяло е по-подходящ за деца.

Когато всички седалки са вдигнати, в багажника ще можете да разчитате на около 330 литра, ако сгънете двете задни седалки (демонтажът им не е възможен), ще разчитате на 823 литра. От Kia все още не разкриват повече подробности. С изключение на това, че има и багажник, т.е. място за съхранение под предния капак – макар и с обем едва 52 литра при модела със задвижване на четирите колела и 90 – при този само на задно. Това определено е достатъчно за зарядния кабел.

С помощта на адаптер EV9 се превръща в 230-волтов контакт

Но да се върнем на захранването: EV9 може да бъде превърнат в 230-волтов контакт с помощта на адаптер. А в бъдеще ще поддържа и функцията Vehicle-2-Grid, т.е. възможността за „връщане“ на електроенергия обратно към мрежата, като по този начин ще функционира като батерия при необходимост.

На по-късен етап моделът ще разполага и с Highway Driving Pilot, асистираща система Level 3, каквато към момента предлага единствено Mercedes и която позволява на водача да свали ръцете си от волана при определени обстоятелства. Всички други познати електронни „помощници“ ще бъдат достъпни още с лансирането на модела.

Арматурното табло, панелът за контрол на климатика и екранът информационно-развлекателната система се сливат в XХL-дисплей.

Своята премиера в EV9 ще отпразнуват още няколко технически новости: на таблото вече ще има голям модул, състоящ се от два 12,3-инчови екрана – за дигиталните уреди и за инфотейнмънт системата, както и по-малък тъчмодул за контрол на климатика между тях.

Отделни контролери за температурата и за силата на звука

За съжаление, дисплеят за управление на температурата е леко скрит от волана. Хубаво е, че за температурата, както и за силата на звука са поставени допълнително типичните за Kia големи бутони в централната конзола. Нови са и бутоните за директен избор за навигация, радио и др. над или под сензорния екран, които са интегрирани в дървената декорация на таблото и стават видими при стартиране на автомобила.

Визията е като при типичен американски SUV, но не и окачването. EV9 създава приятна обратна връзка при шофиране.

За първи път Kia предлага допълнителни функции, които могат да бъдат закупени чрез Over-the-Air-Update – включително асистент за автоматично паркиране с дистанционно управление или различни стрийминг услуги.

Смартфонът може да приеме функцията на ключа

Друга съществена новост е възможността в бъдеще смартфонът да се използва като ключ, който – подобно на конвенционалния – отключва автомобила веднага щом се приближите без да се налага да държите мобилния апарат в ръката си. Употребата на мобилния телефон обаче би трябвало да е по-удобна от тази на физическия ключ, който има големи бутони, но прави впечатление на твърде лек и прекалено евтин за толкова скъп автомобил. Подобно усещане създават и решеките на високоговорителите в кокпита, където не е използвана никаква кожа. В това отношение Kia има какво да подобри, преди да пусне на пазара модела към края на годината.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин