5 автомобила, които конкурират Fiat Multipla по красота

2904
2024

„Красиво“ и „грозно“ са много относителни понятия – включително и в автомобилния свят. Въпреки това иначе доста функционалният като концепция Fiat Multipla е определян може би най-често за шампион на нелицеприятните автомобили в световен план. В действителност обаче немалко модели със сигурност биха могли да оспорят сериозно антититлата му. Ние подбрахме пет от тях.

PGO Hemera

New Beetle, Porsche, Mini, Smart Roadster? Hemera на френския производител PGO явно е била „вдъхновена“ от доста модели – и въпреки че държавата, от която идва, се слави като люлката на звездната кухня, тук оформлението отговаря по-скоро на „манджа с грозде“. Творението на PGO изненадва с ръбестата си задна част, която изобщо не пасва на носталгичните извити форми на предницата. Малка утеха е, че благодарение на максималната си скорост от 225 км/ч този Франкенщайн е много забавен на пътя – стига никой да не го гледа.

Pontiac Aztek

Pontiac Aztek имаше доста бурна кариера: амбициозният му производител първоначално го представи като флагман, но заради несполучливия си дизайн „американецът“ бързо си спечели безславната титла на най-грозния SUV на всички времена. Светлина в тунела се появи, когато моделът се появи в американския сериал „Breaking Bad” и за една нощ се превърна в култов обект. Филмовият дебют обаче дойде твърде късно – до спирането на сериала GM успява да реализира едва 30 хил. бройки от модела – два пъти по-малко, отколкото мениджърите на компанията първоначално предвиждат.

Subaru Casa Blanca

Ако щете вярвайте, но Subaru Casa Blanca е създаден благодарение на големия брой положителни отзиви на автомобилно изложение. Без тези отзиви надали японците щяха да се осмелят да пуснат в специална серия от 5000 бройки прототипа, представен на изложението. Кой знае от какви подбуди са били привидно добрите отзиви… Защото начинът, по който Subaru обезобразява Impreza, е ненадминат. Нито „бароковата“ радиаторна решетка, нито уж ретро кръглите фарове не се вписват в общата стилистика на „японеца“. И ако си правите илюзии, че поне задвижването заслужава респект, ще ви разочароваме – Casa Blanca разполага само с 95 к.с., а астматичният потенциал на задвижващия агрегат бива възпиран допълнително от автоматичната скоростна кутия.

SsangYong Rodius

До SsangYong Rodius Mercedes R-класа изглежда като един от най-красивите модели на всички времена. Всяко парче метал в корейския ван сякаш е попаднало случайно на мястото си – и в крайна сметка моделът не следва никаква ясно обособена дизайнерска линия. За капак на всичко  корейците са поставили триъгълно прозорче върху наклонената D-колона, което изглежда брутално нелепо. То изглежда почти така, сякаш задният капак е бил отворен и всичко останало около отвора е остъклено. Финалните акценти са решетка хибрид между Daewoo и Lancia, както и огромни светлини, които изглеждат като откраднати от автобус.

Nissan S-Cargo

Автомобилните дизайнери често обичат да черпят вдъхновение от животинския свят: затова някои коли се получават бързи и жестоки като опасни хищници или с аеродинамичната форма на скатове или риби. Има обаче и модели като Nissan S-Cargo, който изглежда като охлюв на четири колела. Името е замислено много хитро – като аналог на френската дума за охлюв „Escargot“… но самият автомобил, произвеждан от 1989 до 1992 г., изглежда плачевно. Поне със своите 73 к.с. оправдава името си. За щастие от модела са направени само около 12 000 бройки (според някои източници – дори 8000), предназначени само за вътрешния пазар.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин