491 к.с. в електрическа Panamera

Трима братя от Австрия „електрифицират“ Porsche Panamera. Демоавтомобилът на Kreisel Electric превъзхожда Tesla Model S и е по-мощен от серийния си първообраз

1403
2016

Много жалко: едно Porsche Panamera, което се придвижва толкова тихо и динамично по австрийските планински пътища, ще остане само уникат. То е продукт на фирмата Kreisel Electric, специализирана в производството на батерии и ситуирана в гр. Фрайщат (Австрия). Само за четири месеца братята Маркус, Йохан и Филип разработват заедно със своя екип екомашината и й дават задвижване, което я прави достоен конкурент на Tesla Model S.

360 кВт или 491 к.с. мощност предава Panamera-та на Kreisel Electric към своите четири задвижващи колела – със 70 к.с. повече, отколкото при бензиновата серийна модификация на колата. За разлика от други електромобили, тук заводската 7-степенна скоростна кутия е запазена, за да бъде използван оптималният диапазон на действие на електромотора – около 4600 об/мин. Другите постижения на „спортиста“ също будят уважение: максимална скорост 300 км/ч, макс.въртящ момент 770 Нм и автономен пробег 450 км.

Оборотомерът е оставен, тъй като при електрическата Panamera е запазена 7-степенната трансмисия с два съединителя.

Оборотомерът е оставен, тъй като при електрическата Panamera е запазена 7-степенната трансмисия с два съединителя.

„Този път искахме да преоборудваме автомобил с много висока стойност“, казва Маркус Крайсел, който е отговорен за комуникацията на фирмата. Преди време компанията е правила електрически VW Caddy, BMW Серия 3 Туринг и Skoda Yeti 4×4. Сега Panamera е престижен обект, призван да демонстрира компетенциите на австрийците при акумулаторната техника. Докато електродвигателите идват от познати производители, от Kreisel Electric са се заели почти изцяло с пакетите батерии.

При Panamerа те са с капацитет 85 кВтч – стойност от ранга на Model S. Т-образната батерия е малко по-лека (510 кг) oт тази при Tesla. Тя е поставена в централния тунел и заема част от мястото и за резервоара – така центърът на тежестта е свален максимално. За разлика от Tesla, където клетките на батериите са заварени, тук те са свързани една с друга посредством лазерна технология. Мощно устройство осигурява пълно зареждане за 4,5 часа. Ще има възможност и за бърз заряд на 80% само в рамките на час.

Хората от Kreisel са електрифицирали и BMW Серия 3 Туринг. Благодарение на батерия с капацитет 45 кВтч пробегът е 300 км.

Хората от Kreisel са електрифицирали и BMW Серия 3 Туринг. Благодарение на батерия с капацитет 45 кВтч пробегът е 300 км.

В момента бъдещето на проекта за електрическа Panamera е доста мъгляво. „Няма да правим други опитни бройки“, споделя Маркус Крайзел пред AUTO BILD. Заради вложената голяма доза ръчен труд колата струвала „най-малко 300 000 евро“ – но не се продава. Ако от индустрията не демонстрират интерес към проекта обаче, най-вероятно машината ще остане само в една-единствена бройка.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин