49-годишният дрогиран водач с 63 акта и 47 глоби, размазал Prius в КАТ, остава в ареста

0408
2022

Около 15 часа на 02.08 на едно от гишетата за административно обслужване в сектор „Пътна полиция” се явил 49-годишен мъж, за да пререгистрира лекия си автомобил „Тойота”. Още докато изчаквал своя ред, той направил впечатление с нетипичното си поведение, а задължителната справка в информационната система установила, че е с отнето свидетелство за правоуправление. Тези обстоятелства накарали служителите на гишето да завишат вниманието си и след като мъжът напуснал сградата, бил забелязан да се качва зад волана на току-що пререгистрираната кола. Веднага е подаден сигнал до дежурната оперативна част на сектора и дежурен автопатрул спрял тойотата в двора на подразделението. След като разбрал, че ще му бъде съставен акт за шофирането без книжка, водачът се заключил в колата и отказал да изпълни устните разпореждания на служителите. Ситуацията допълнително се усложнила, когато мъжът решил да избяга и внезапно потеглил с бясна скорост, същевременно заплашвайки, че ще сложи край на живота си. Последвалите изключително бързи и професионални действия на униформените предотвратили реалната опасност от инцидент с гражданите и автомобилите, които се намирали пред сградата на сектора. Изходът на тойотата бил блокиран с патрулна кола, а когато се врязала в бетонна преграда и спряла, един от служителите счупил стъкло на шофьорската врата и от вътре  принудително бил изведен 49-годшният мъж. Алкохолната му проба е отрицателна, но тестът с апарат за употреба на наркотици реагирал положително. Взета е и кръвна проба за химически анализ. Допълнително е установено, че за последните 21 години  на водача са издадени 63 акта и 47 глоби с фиш за нарушения на Закона за движение по пътищата, регистрирани на територията на цялата страна.

По случая е образувано досъдебно производство под наблюдение на Районна прокуратура – Пловдив. С полицейска заповед извършителят е задържан.

Подробности по случая бяха оповестени днес на съвместен брифинг с участието на началника на отдел „Охранителна полиция” комисар Костадин Костов, началника на сектор „Пътна полиция” гл. инспектор Йордан Милушев и заместник районния прокурор Атанас Илиев. Прокурор Илиев, който е и наблюдаващ по досъдебното производство, уточни, че задържаният водач е осъждан и е изтърпявал изпитателен срок. През януари 2022 година е бил заловен да управлява пиян, като е бил осъден на 12 месеца лишаване от право управление и е бил с отнети номера. Тогава автомобилът му е бил със софийска регистрация. Именно затова е отишъл да пререгистрира автомобила си. Новите му номера с пловдивска регистрация обаче са били свалени незабавно след този инцидент, още в първия час на пререгистрацията. За последното му нарушение се предвижда лишаване от свобода до 5 години, лишаване от право управление и глоба. Предстои да му бъдат повдигнати и още две обвинения – за неизпълнение на полицейско разпореждане и за хулиганство с особена дързост.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин