45 години американски Golf

0203
2024

Ако не беше попаднал на американския пазар преди седем десетилетия, Volkswagen може би щеше да има съвсем друга съдба. Докато в следвоенна Европа, покупката на такъв автомобил е по-скоро компромисно решение, то на идеологически необременения пазар на САЩ неговият имидж се интерпретира по съвсем друг начин.

И ако във Волфсбург още през 60-те години се опитват час по-скоро да изпратят в историята архаичния „бръмбар“, по същото време той вече има статута на жива легенда отвъд Океана, което е и основната причина за неговото завидно дълголетие. Ето защо, с идването на петролните кризи през първата половина на 70-те години и принудителното преориентиране към компактни и икономични автомобили, Америка ентусиазирано приема идеята за създаването на завод на Volkswagen на своя територия, а моралната и материална подкрепа към това начинание е огромна, включително и на държавно ниво.

Новият завод на Volkswagen е построен през 1978 г. на 56 км югоизточно от Питсбърг, и за нейното изграждане е направена най-голямата инвестиция в историята на щата Пенсилвания.Volkswagen купува терена и намиращите се там стари индустриални постройки със заем от 40 милиона долара от щатския бюджет, а впоследствие инвестира още около 250 милиона долара за оборудване на фабриката. Отделно от това е отпусната и държавна помощ от близо 100 милиона долара.

Така Volkswagen става първата чуждестранна автомобилна компания, която започва да произвежда автомобили в САЩ след 1931 г., когато е закрито монтажното предприятие на Rolls-Royce в Спрингфийлд, Масачузетс.

Модерният комплекс има годишен капацитет от 240 000 автомобила, а единственият произвеждан модел е Golf, който е лансиран на местния пазар като Rabbit. Той се предлага в три варианта – стандартен (1979 – 1984), GTI (1983–1984) и пикап (1979–1982), които след това са заменени от второто поколение на модела Golf Mk2 и GTI (1985–1989) и Jetta (1987–1989). Двигателите и механиката се доставят от Германия, докато на един по-късен етап компонентите за каросериите започват се произвеждат от местни компании.

Дейността на Volkswagen of America (VWoA) първоначално се развива успешно, но доброто начало е последвано от рязък спад в продажбите, предизвикан от няколко основни фактора. Преди всичко, това е все по-изострящата се конкуренция на

на пазара на малки автомобили в Северна Америка, нормализирането на цените на горивата в началото на 80-те години, вътрешноикономическите проблеми на завода, довели до поредица от стачки и неефективното взаимодействие между VWoA и Централата на Volkswagen в Германия.

През 1980 г. са произведени около 200 000 екземпляра, което е и най-доброто постижение на предприятието. С пускането му в експлоатация, там би трябвало да се открият и 20 000 нови работни места, но те в крайна сметка не надхвърлят 6000, а през първата половина на 80-те години намаляват до 1500. Тъй като по това време фабриката вече работи с по-малко от половината от проектния си капацитет, VWoA понася сериозни загуби, като между 1980 и 1985 г. продажбите на произведените в САЩ автомобили Volkswagen спадат с близо 60%. Освен това, скоро след VW, много японски производители също започват да строят свои заводи в САЩ, които обаче нямат собствени профсъюзи, и така всички потенциални възможности за протест от страна на личния състав са превантивно неутрализирани.

Заводът на Volkswagen в САЩ функционира от 1978 до 1987 г., като за този период са произведени общо около 1,15 милиона автомобила.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин