44 000 лева: защо този Golf 2 Country е толкова скъп?!

1210
2022

Volkswagen Golf 2 за 21 900 евро (ок. 43 800 лева) и то не GTI? Майтап ли е това? Почти за същите пари човек може да се сдобие с базов екземпляр от последната генерация на модела! Въпросният употребяван автомобил – Golf Country, предлаган в eBay, обаче далеч не е надценен! И ще го разберете, ако се вгледате в историята на второто поколение на бестселъра от Волфсбург. Защото именно в годините на „двойката“ Volkswagen пуска високия модел, който изпревари времето на толкова хитовите днес компактни SUV-ове и спокойно може да бъде наречен техен дядо.

Golf Country дебютира като прототипа Golf Montana на автомобилното изложение в Женева през 1989 г., вероятно първоначално само за шоу – за да демонстрира как би изглеждал Golf, с който можете да излизате извън пътя. За проекта Volkswagen започва сътрудничество със специалистите по офроуд машини Steyr-Daimler-Puch от Австрия – а резултатът е приет толкова добре, че започват да постъпват поръчки – и базираната във Волфсбург компания започва да размишлява върху пускането на серийна версия.

Golf Country е задвижван от 1,8-литров четирицилиндров бензинов двигател, комбиниран с 5-степенна ръчна скоростна кутия. Максималната скорост е 155 км/ч.

В крайна сметка ръководните кадри решават „чудовището“ да се качи на конвейера, като използва каросерия на Golf с четири врати с повдигаща рама и 4х4-системата на Golf syncro.

Този Golf е бил предлаган с кожа в кремав цвят

Но дали негативните отзиви не попречиха на успеха на модела? В онези години дори AUTO BILD се оплака: „Golf-ът засяда много бързо и с летните си гуми не може да излезе.“ Интересът на клиентите охладнява бързо и така Golf Country с 98 к.с. остава в производство само в рамките на година и половина, а от завода излизат едва 7735 бройки. Ето защо „странникът“ е толкова екзотичен.

А този тук е дори още по-екзотичен: защото е специална версия на специален модел! В началото на 1991 г. Volkswagen пуска модификацията Chrom Edition. Тя е предлагана единствено в черен цвят на купето, комбиниран с кожен салон в кремав цвят, огромен сгъваем покрив Webasto и множество хромирани детайли.

Булбарът и други допълнителни компоненти придават на офроуд Golf-а мускулеста визия. Специалната версия е с повече хром.

По отношение на продажбите Chrom Edition е категоричен провал – Volkswagen успява да реализира „хомеопатичните“ 558 бройки. А това със сигурност се дължи в голяма степен на цената: дори стартовият вариант на офроуд Golf-а струва 33 225 марки – почти два пъти повече от базовия Golf 2 с 55 к.с. Но „бижуто“ в изпълнението Chrome Edition направо избива рибата – от Волфсбург искат за него 42 060 марки!

По данни на продавача разглежданият от нас Chrome Edition Golf 2 Country е бил каран само 20 години: автомобилът с прекратена от 2013 г. регистрация е бил част от колекция. Нейният собственик не само пазел високия Golf, но и го „разглобил, ремонтирал, пребоядисал и обновил основно“.

Двигателят също е преминал ревизия. По каросерията е имало „кърпежи“, поставени са нови калници, а някои елементи са пребоядисани. Кожената тапицерия и люкът също са нови. Някои снимки доказват тези твърдения – като цяло този Golf Country изглежда много добре. Автомобилът разполага дори с теглич. Интересното е, че в обявата не е упоменат пробегът.

Лайфстайл SUV-ът е оборудван серийно с кожа в кремав цвят. Няма блокаж на диференциал.

Наскоро писахме за стандартен Golf Country, който се продава в eBay за 13 999 евро (ок. 28 000 лв.). Но Golf Country в изданието Chrom Edition е толкова рядък, че не може да се определи точно колко е пазарната цена на екзотиката. Към момента само два екземпляра от специалната версия са обявени за продажба в mobile.de – срещу 19 900 и 25 000 евро.

Така че ултраредкият дядо на днешните SUV-ове всъщност може да се окаже изгодна сделка – ако сте готови да платите високата цена. И ако автомобилът действително отговаря на описанието в обявата. В края на краищата, историческият офроуд Golf има валиден технически преглед до юни 2023. А догодина ще може да получи историческа регистрация за Германия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин