400 к.с. в Audi RS 3

Audi пуска RS 3 като седан с двигател с 400 к.с. от ТT RS. За съжаление RS 3 засега е предвиден само за САЩ и Китай.

0410
2016

Феновете отдавна го чакаха: Audi пуска RS 3 седан с двигателя от TT RS с 400 к.с. и 480 Нм. Моделът ще бъде на пазара в средата на 2017 г., първоначално само в Китай и САЩ. От Audi обаче обещават, че RS 3 седан ще се продава и в Европа – на по-късен етап. 5-цилиндровият агрегат е нова разработка и е не само с 33 к.с. по-мощен, но и с 26 кг по-лек от мотора на предшественика. С 400 к.с. и 480 Нм това е най-мощният сериен 5-цилиндров агрегат на света, който ускорява предлагащия се със 7-степенна автоматична трансмисия с два съединителя RS 3 за 4,1 секунди до 100 км/ч. Максималната скорост на модела е 280 км/ч.

Подобаващо за модел RS тук серийно е и двойното задвижване quattro. Електронният ламелен съединителя разпределя въртящия момент в зависимост от ситуацията между двете оси. Системата за контрол на стабилността ESC позволява дори малки дрифтове – така обещават от Audi. В сравнение със стандартното A3 окачването е по-ниско с 25 мм и е с четирираменна ос. Серийно RS 3 ще бъде с 19-цолови джанти. Опционално се предлагат и керамични спирачки.

От Audi са увеличили предната следа на RS 3 Limousine с 20 мм в сравнение със серийния модел. В предницата на модела доминира решетката на радиатора Singleframe и надпис quattro. Отзад има загатнат дифузьор, познатата ни, овална двойна ауспухова тръба и малък спойлер.

В интериора почти няма промени в сравнение с RS 3 Sportback. – Серийно има надписи RS 3 по праговете, спортния волан и спортните седалки. Нов е виртуалният кокпит, в крак с времето са и интернет достъпът, Apple CarPlay и Android Autо. Асистиращите системи на RS са от нормалния модел А3. Нови в сравнение с предшественика са асистентът за движение в задръстване, за аварийно спиране и за разпознаване на напречно движещи се автомобили.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин