/ 40 000 лева за смяна на свещите на Bugatti Veyron

40 000 лева за смяна на свещите на Bugatti Veyron

Сервизните разходи за Bugatti Veyron са от друга галактика: свещ за хиперавтомобила струва над 300 лева, бобина на запалването – над 1300 лева, а смяната им отнема няколко дни

Смяна на свещи за 40 000 лева?! Да, покупката и поддръжката на автомобила са различни неща. Особено при мощните употребявани автомобили в немалко случаи разходите за поддръжка могат да надвишат цената на самия автомобил. А сервизните разходи за супер- и хиперавтомобилите са дори още по-екстремни, както доказва нашият пример – смяна на свещи при Bugatti Veyron!

Произведеното само в 450 екземпляра между 2005 и 2015 г. Bugatti Veyron е водещ проект за Фердинанд Пийх – и истински технически шедьовър. В началото на новото хилядолетие Veyron беше призван да демонстрира на какво са способни хората от VW Group – и го направи по впечатляващ начин. Преди 18 години Bugatti-то с 1001 к.с. постави рекорд за скорост и стана най-бързият сериен автомобил в света със своето постижение от 407 км/ч. През 2010 г. Bugatti стигна още по-далеч с Veyron Super Sport, което генерираше до 1200 к.с. и записа невероятните 431,072 км/ч. Въпреки това заради гумите предназначените за клиентите автомобила бяха ограничени до 415 км/ч.

Цена като нов – 2,6 млн. лева

Базовата цена за Veyron през 2005 г. беше около 2,6 млн. лева – но въпреки нея се оказва, че всеки произведен екземпляр бил генерирал милионни загуби за производителя!

Но дори 18 години след представянето си, Bugatti Veyron не е загубило дори капчица от своя чар. След кратък „спад“ (1,6 до 1,8 млн. лева за най-евтините екземпляри), цените на употребяваните Veyron-и наскоро отново се покачиха значително. В Германия в момента няма представители на модела за под 1,5 милиона евро, а някои от многобройните специални версии понякога могат да струват над два пъти повече.

Ето как изглежда Bugatti Veyron, готово за път. W16-двигателят генерира невероятните 1001 к.с.

При такива суми разходите за поддръжка вероятно са от второстепенно значение за повечето собственици. Такъв е и случаят с притежател на Bugatti от САЩ, който наскоро сменя свещите и бобините на своя Veyron. Цялата процедура е отнела няколко дни и е струвала астрономическа сума!

Преди време разкрихме, че комплект гуми и джанти за Veyron може да струва между 100 и 200 хиляди лева, както и че смяната на четирите турбокомпресора излиза около 80 000 лева. Логично е и смяната на свещи също да е на космическа цена.

Разглобяване на половината задна част

Докато смяната на свещите при обикновен автомобил струва максимум 500-600 лева, при Bugatti нещата са в други измерения. Снимките, които виждате, са публикувани в Reddit от потребителя Fixitsteven, който разкрива, че е участвал в сервизиране на Veyron. На кадрите се вижда синьо-бял Veyron, при който голяма част от задницата е демонтирана, за да може механикът да работи по гигантския 8-литров W16 двигател.

В публикацията се посочва, че собственикът се е оплаквал от прекъсвания при скорости над 220 км/ч. Оказва се, че проблемите били в 13-ия и 16-ия цилиндър (каквито при 99,9 процента от моделите изобщо не съществуват).

За да може да работи механик по W16-агрегата, е необходима специална стойка, с която механикът ляга над автомобила.

За да се реши проблемът, в сервиза сменят свещите и бобините. Но дори доставката на резервни части се е превърнала в предизвикателство и тест за търпението на собственика на хиперавтомобила, тъй като за бобините е трябвало да се чака около месец. След като всички части са получени, започва същинската работа. За да могат да получат достъп до задвижващия агрегат, механиците демонтират части от каросерията. Впоследствие един от тях използва специална стойка, подобна на успоредка, за да може да работи по двигателя, докато лежи над колата.

Смяната отнема няколко дни

Двигателният отсек на въпросното Bugatti Veyron обаче е толкова „наблъскан“, че прави работата по автомобила изключително трудна. Според официалната информация на Bugatti смяната на запалителните свещи отнема около 40 до 50 човекочаса. Според потребителя на Reddit Fixitsteve ремонтът бил извършен за около 35 часа, което са си четири работни дни.

А колко излиза всичко това? Еквивалента на 40 000 лева! Само запалителните свещи струват около 310 лева ($170) бройка, а бобините – по 1330 лева ($730) парчето. Това са фантастични суми… но на фона на покупната цена на Bugatti Veyron са направо дребни!

След като ремонтът е приключен, Veyron-ът е сглобен отново. Цялата операция по автомобила отнема няколко дни.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин