40 години Opel Corsa: История на успеха в шест действия

2104
2022

2022 г. е година на юбилеи за Opel: бележи своята 160-та годишнина от създаването си и празнува 40-тия рожден ден на един от най-големите си успехи – бестселъра Opel Corsa. Моделът, който революционизира класа малки автомобили с премиерата си през 1982 г. и днес, в шестото си поколение, е по-търсен от всякога.

Миналата година настоящият модел на Corsa бе най-популярният малък автомобил в Германия и най-продаваният автомобил във Великобритания. Електрическата Opel Corsa-e спечели „Златен волан 2020“ и бележи около една четвърт от продажбите на Corsa.

За да разберем от къде тръгва популярността на Corsa веднага след нейния дебют през 1982 г., е необходимо да разгледаме друг успешен модел на марката – Opel Kadett. Малка кола, замислена и проектирана да осигури мобилност на повече хора в момент, когато шофирането все още е истински лукс. След това историята бързо се развива и клиентите стават все по-претенциозни, тъй като възможностите им се увеличават. Малкият Kadett става по-голям и по-мощен през втората половина на 20-ти век, приближавайки се до компактния клас с представянето на всяка версия от Рюселсхайм.

Така се стига до решението да се представи малък и компактен автомобил – настъпва времето за новия модел Opel Corsa. Малкият автомобил слиза от производствената линия за първи път през есента на 1982 г. в новопостроения автомобилен завод в Сарагоса, Испания и веднага получава широка популярност, за да се превърне в бестселър за Opel. Към днешна дата – 40 години след създаването му повече от 14 милиона бройки са произведени в заводите на Opel в Сарагоса и Айзенах.

Този успех в голяма степен се дължи на многобройните иновативни технологии, имплементирани в различните поколения Corsa и които преди бяха налични само в по-високите класове превозни средства. Те включват системи за безопасност и подпомагане като ABS и въздушни възглавници, както и предната камера с индикатор за разстояние, разпознаване на пътни знаци и асистент за поддържане на лентата, новите адаптивната светлина Intelli-Lux LED® Matrix. Сега в своето шесто поколение, най-продаваният малък автомобил доказва, че е част от бъдещето. От 2019 г. се предлага за първи път като акумулаторен електрически Opel Corsa-e.

OpelCorsa – История на успеха в шест действия

Първо действие: Opel Corsa A от 1982 до 1993 г

Corsa A се отличава с компактни пропорции и дължина от само 3,62 метра. Моделът притежава дръзки, изпъкнали арки на колелата като рали автомобил и изключително нисък коефициент на съпротивление от 0,36, който вероятно е бил рекорден за автомобил в този клас. Главният дизайнер Ерхард Шнел създава този спортен малък автомобил с ясни, изрязани линии, предназначени да се харесат особено на „мъжа в къщата“. Акцентът е Corsa GSi със 100 к.с., която има и дизелов вариант. Гамата хечбек с две врати и ночбек е разширена през 1985 г. с добавянето на популярния модел с пет врати. Corsa A се превръща в бестселър за марката. От този модел са произведени 3,1 милиона бройки.

Второ действие: OpelCorsaB от 1993 до 2000 г.

Въпреки успеха на първия модел Corsa, в централана на марката в Рюселсхайм се взима решение да позиционират наследника като истински любимец на дамите. Легендата в дизайна автомобилите на Opel, Хидео Кодама се заема с проекта да проектира и създаде много по-закръглена, по-деликатна форма на Corsa, с привлекателни фарове с форма на очите, които идеално пасват на миловидния по детски външен вид. Corsa B е с десет сантиметра по-дълга и много по-просторна отвътре от своя предшественик. Въвежда по-високи стандарти за безопасност в своя сегмент, включително ABS спирачки, защита при страничен удар и предни въздушни възглавници. За някои пазари, освен хечбек Opel предлага ночбек, комби и пикап. Бензиновите двигатели вече имат технология за впръскване на гориво и каталитични преобразуватели, докато GSi разполага с 16 клапана и дизелови мощни двигатели с турбокомпресор. Вторият модел на Corsa бързо става популярна по целия свят, а продажбите надхвърлят границата от четири милиона автомобила.

Трето действие: OpelCorsaC от 2000 до 2006 г

След забележителния успех постигнат с Corsa В на Хидео Кодама отново е възложен проекта да направи дизайна на новия модел Corsa C. Стилът съзнателно копира частично дизайна на успешния си предшественик. Corsa увеличава дължината си с десет сантиметра и има по-широка стойка с по-дълго междуосие, което значително увеличава вътрешното пространство. За първи път каросерията е изцяло поцинкована. Усъвършенстваните четириклапанови бензинови ECOTEC и новите турбодизелови двигатели с директно впръскване гарантират мощност, нисък разход на гориво и най-ниски стойности на емисиите СО2 – всички варианти вече отговарят на стандартите за емисии Euro 4. Corsa C също става «звезда» в продажбите, които достигат до 2,5 милиона бройки.

Четвърто действие: Opel Corsa D от 2006 до 2014 г.

Оттук-нататък версиите на Corsa с три и пет врати се развиват по различен начин: Corsa с три врати има уникален стил, подобен на купе, ориентиран към клиентите със спортен дух, точно като оригиналната Corsa A. Вариантът с пет врати е просторен, напълно подходящ за семеен автомобил. Corsa D е с размер малко под четири метра, достигайки до точно 3,999 метра. С технологията ecoFLEX на Opel Corsa разполага със спестяващи гориво системи Start/Stop и високоефективни двигатели. Версията 1.3 CDTI ecoFLEX изразходва само 3,3 л/100 км в комбинирания цикъл и отделя само 88 g/km CO2 (според NEDC). От четвъртото поколение Corsa са продадени над 2,9 милиона бройки.

Пето действие: OpelCorsaE от 2014 до 2019 г.

Динамична, практична и стилна, Corsa E е бестселър с около 1,3 милиона продадени автомобила. Петото поколение се произвежда в заводите на Opel в Сарагоса и в Айзенах. За първи път малката звезда надвишава границата на размера си от четири метра, предлагайки висок комфорт и върхови технологии на дължина от 4,02 метра. Предлагат се подгряващ волан, отопление на седалките и автоматичен климатичен контрол, както и предната камера с индикатор за разстояние, разпознаване на пътни знаци и асистент за поддържане на лентата. Драйверите на Corsa са оптимално свързани със съвместимите с Apple CarPlay и Android Auto информационно-развлекателни системи IntelliLink, включително седем-инчов цветен сензорен екран. Най-добрият спортен модел на малката кола първоначално е Corsa OPC със 152 kW (207 к.с.), а по-късно Corsa GSi със 110 kW (150 к.с.).

Шесто действие: електрическа версия на OpelCorsaF, представена през 2019 г.

Opel е оптимално оборудван за бъдещи предизвикателства с Corsa номер 6. Най-новото поколение на малкия автомобил, който отпразнува световната си премиера на Международното автомобилно изложение във Франкфурт през 2019 г., също се предлага като изцяло електрическа версия без емисии. Истинският акцент в модела е адаптивното осветление Intelli-Lux LED® Matrix без отблясъци, което Opel предлага за първи път в сегмента на малките автомобили с настоящата Corsa. Оборудвана с множество модерни асистиращи системи като предупреждение за преден сблъсък с функция за автоматично аварийно спиране и разпознаване на пешеходци, както и базиран на радар адаптивен контрол на скоростта, които правят шофирането още по-безопасно и по-спокойно. С дължина от 4,06 метра, управлението, модерния дизайн, разположението на детайлите и практичността на петместната Corsa гарантират пълен комфорт и удоволствие от шофирането. Линията на покрива, подобна на купе, е с 48 милиметра по-ниска от тази на своя предшественик – без това да ощетява пространството над главата на водача. Седалката на шофьорът е разположена с 28 милиметра по-ниско. Ниският център на тежестта е от полза за шофирането и управлението. Най-новата Corsa е по-спортна и по-динамична – за повече забавление зад волана. С тази рецепта за успех малката кола с лого с форма на светкавица отново се превръща в най-популярната малка кола и най-продаваната кола в страни като Германия и Великобритания.

Електрическият модел на Opel Corsa-e доказва наелектризиращия си ефект върху клиентите по няколко начина: в Германия серийният модел Corsa-e спечели „Златен волан 2020“, модифицираният модел Corsa-e Rally демонстрира в моторните рали състезания как могат да се комбинират върховна производителност и екологична съвместимост. С малкия автомобил без емисии, Opel е първият производител, разработил акумулаторно електрическо рали превозно средство, което се състезава в ADAC Opel e-Rally Cup, първата в света електрическа рали купа от 2021 г., като по този начин чертае бъдещето на рали спортовете.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин