/ 40 години Fiat Uno: eдно към едно

40 години Fiat Uno: eдно към едно

Пазарната премиера на Fiat Uno (Тип 146) е през януари 1983 г. Модерният автомобил, който заменя архаичния Fiat 127, се отличава с максимално изчистен и геометрично оформен дизайн, проектиран от Italdesign, както и с много нисък коефициент на съпротивление от 0,34. Името на проекта Tipo Uno произлиза от вътрешнозаводското обозначение на моделите по големина, като най-малкият е Panda (Tipo Zero).

Fiat Uno излиза на пазара почти едновременно с най-силните си конкуренти във Франция и Германия – само месец преди Peugeot 205 и съвсем скоро, след като General Motors лансира новото супермини Opel Corsa.

През декември 1983 г. Uno е избран за Автомобил на годината в Европа за 1984 г., с минимален аванс пред Peugeot 205. Моделът първоначално се предлага с 903-кубиков двигател OHV, като впоследствие гамата е допълнена с още два бензинови варианта: 1,1 литра (1116 куб.см) и 1,3 литра (1301 куб.см) SOHC, като трансмисиите остават същите като при Fiat 127.

Типично за маркетинговата политика на Fiat от онази епоха, цифровото обозначение при различните модели на Uno не отразява работния на двигателя, а показва максималната мощност: 45, 55, 60, 70 или 75.

Оформлението на арматурното табло се отличава с особена ергономичност, като от всяка страна на главния панел се намира по един блок с вградени бутони за различните команди, които могат са се управляват без водачът да вдига ръце от волана. Моделът се предлага като хечбек с три или пет врати, има независимо предно окачване MacPherson и задно окачване с торсионна греда с телескопични амортисьори и винтови пружини.

След 1985 г. моделът се предлага и с 1,0-литров (999 куб.см) двигател FIRE, който заменя 0,9-литровия агрегат. Той е по-лек, състои се от по-малко части и дава по-добра мощност и икономичност. Най-луксозната версия 75 SX с инжекционно впръскване на горивото, има дистанционно заключване на вратите, интегрирани предни фарове за мъгла и овален накрайник на ауспуха, използван също и при изпълнението Turbo.

Кариерата на Fiat Tipo приключва през 1995 г., като за този период в Торино са произведени общо 6 032 911 екземпляра.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин