40 години от свирепата катастрофа на Ники Лауда

0108
2016

Изминаха 40 години от онзи незабравим първи август на Нюрбургринг. По-възрастните почитатели на Формула 1 завинаги ще помнят датата, която остава повратен момент в живота на гениалния пилот Ники Лауда. На Зеления ад в рамките на Голямата награда на Германия австриецът рискува живота си – но за щастие не един от онези 131 пилоти, които загубват живота си на знаменитото трасе.

Лошо предчувствие

Преди старта Лауда предлага състезанието да бъде отменено заради дъжда, който е направил пистата много хлъзгава. Другите пилоти обаче не оценяват риска и отхвърлят предложението на австриеца. Щом светва зеленият сигнал, всички започват надпреварата с „мокри“ гуми. Нюрбургринг обаче изсъхва много бързо и още на втория тур пилотите са принудени да изберат гуми за суха настилка. Лауда губи контрола над своето Ferrari на бързия ляв завой Бергверк, удря се в стената, а после върху болида му налита и Surtees-ът на Брет.

За нещастие в тази опасна зона на пистата не е имало маршали. Така първа помощ Лауда получава от другите пилоти, които първи идват на мястото на инцидента. Без смелите действия на Артуро Мерцарио, Брет Лънгър и Гай Едуардс днес австриецът нямаше да може да „строява“ Хамилтън и Розберг. Лауда се измъква жив от ламарините, но получава множество сериозни изгарания по лицето и тялото, след като е останал обгърнат от пламъците в продължение на 55 секунди при температура 800 градуса. Каската на пилота е спукана, а дробовете му са пълни с токсични газове, които той поглъща. Часове наред легендата от Формула 1 се бори за живота си, а през цялото време до него в болницата свещеник се моли Лауда да оцелее.

Само 42 дни след инцидента, прекарани в мъжка борба, пилотът се връща по трасетата, като печели четвърто място в Гран При на Италия. Лауда успява да запази лидерството си в шампионата до последното състезание на пистата „Фуджи“ в Япония. Там обаче австриецът решава, че не си заслужава да рискува живота си в проливния дъжд и прекратява участието си само след две обиколки. Така шампион само с една точка преднина става Джеймс Хънт. Именно борбата между Хънт и Лауда е в основата на прекрасния екшън „С пълна газ“, заснет няколко десетилетия по-късно.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин