AUTO BILD България / 4 цилиндъра за Camaro

4 цилиндъра за Camaro

Chevrolet за първи път в историята си предлага Camaro само с 4 цилиндъра. Дали те са достатъчни за Muscle Car? АUTO BILD изпробва машината с 2-литров турбомотор


19
юли
2016

Chevrolet следва тенденциите на Downsizing-a. Шестата генерация на Camaro идва на пазара с 4-цилиндров турбобензинов двигател. Така Chevy-то контраатакува вечния си противник Ford Mustang, който също беше лансиран и във версия с 4 цилиндъра (с мощност 317 к.с.). По отношение на работния обем Camaro е „смалено“ дори още повече в сравнение с Mustang – то разполага с 2,0 л срещу 2,3 при Ford. В AUTO BILD изпробвахме Camaro с малкия двигател и останахме изненадани.

Визуално версията с 4 „гърла“ почти не се различава от останалите: колата има типичните за модела ръбести форми, фаровете изглеждат агресивно, а капакът разполага с характерните за Camaro извивки. Нашият тестови автомобил е кабриолет от юбилейната серия 50 Edition. Състезателните ивици и оранжевите акценти отвън и отвътре спадат към серийното оборудване. Силуетът на колата е много приятен с типичния американски дизайн с широки „рамене“. Единствено отзад познавачите ще разпознаят първото „указание“ за стартовата моторизация: там ауспуховите тръби са само две. Другото… се отчита на бензиностанцията: средният разход по данни на производителя е едва 8,1 л/100 км.

С по-лекия двигател Camaro се управлява по-добре.

С по-лекия двигател Camaro се управлява по-добре.

Преди да натиснем стартовия бутон, хвърляме един поглед на двигателя. Леле, 4-цилиндровият агрегат направо се „губи“ в моторния отсек на Camaro – което не е чудно, все пак тук трябва да има място и за 6,2-литровия V8. Но стигаме сме гледали, време е да покараме! Още в първия завой ни става ясно: с малкия мотор под капака Camaro е доста по-добре управляем, отколкото с V8. Кормилното управление е доста по-прецизно и по-информативно. Човек веднага чувства липсата на онези 80 кг, с които машината е по-лека от версия с „осмак“. По планински пътища с много завои, кръгови движения и магистрали – навсякъде това Camaro се чувства като малка маневрена лодка, а не като презокеански лайнер.

Звукът е филтриран

До момента, в който човек не настъпи газта, той се съмнява в способностите на двигател. С 400 Нм, достъпни от 3000 об/мин, обаче нашето кабрио ускорява много добре – стойността от 6,1 сек, дадена от производителя за „спринта“ до 100 км/ч, изглежда съвсем реалистична. Дори по отношение на звука нямаме причина да мрънкаме: благодарение на системата Noise Cancellation колата звучи съвсем порядъчно, сякаш е 6-цилиндрова. Единствено при много високи обороти моторът прави акустично впечатление на леко напрегнат. 8-степенната автоматична трансмисия реагира леко тромаво при смяната на предавките.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин