4 важни промени в обновения Nissan GT-R

1306
2016

След като oтпразнува световен дебют по време на Международния автомобилен салон в Ню Йорк миналия март, Nissan GT-R бе актуализиран с нов външен и вътрешен дизайн, като едновременно с това получи съществени динамични подобрения в ключови области. В това число влизат значително подсиленото шаси и повече мощност от 3,8-литровия, 24-клапанов V6 битурбо двигател. GT-R е станал по-комфортен от преди, което трудно може да се открие в такъв супер спортен автомобил. В крайна сметка, тези модификации представляват най-съществените промени, направени по модела след дебюта му през 2007.

  1. Подобрена аеродинамика

Акцентите в предната част са новият капак на двигателя, променените брони, дневните светлини (DRL) и уголемената радиаторна решетка “V-motion” в матов хром, която е един от дизайнерски подписи на Nissan и увеличава въздушния поток за охлаждане на двигателя без това да доведе до увеличаване на челното въздушно съпротивление. Почти всички визуални промени, направени по екстериора на GT-R, целят подобряване на аеродинамичните параметри в три ключови области: генериране на притискаща сила, намаляване на въздушното съпротивление и оптимизиране на охлаждането на автомобила.

Задната част на новия GT-R продължава да се определя от емблематичните кръгли стопове, но ако се загледате внимателно, ще забележите сребрист дифузьор и нови странични вентилационни отвори, които са вградени до двете двойки титаниеви ауспуси. Задната броня вече е със същия дизайн като при версията Nismo, като се цели подобряване на въздушната обтегаемост в долната част на задницата. Това е довело също до по-малко смесване на отработените газове, излизащи през ауспусите, и въздушния поток около задните странични части на бронята, за да се подобри топлинното изтегляне.

  1. По-качествен интериор

Интериор на Nissan GT-R също е обновен: арматурното табло е облечена в кожа Nappa (опция), останалите материали също са по-качествени от преди. Оформлението на централната част на арматурното табло е опростено, като броят на бутоните за интегрираните навигационна и аудио системи е сведен от 27 на само 11 във версия 2017.

  1. Контрол на запалването за всеки цилиндър

В сравнение с миналогодишния модел, мощността на всепризнатия битурбо 3,8-литров, 24-клапанов V6 двигател на GT-R е увеличена с 20 к.с. Сега тя възлиза на 570 к.с. при 6800 об/мин., благодарение отчасти на увеличеното налягане на турбините и на запалителната система с контрол за всеки отделен цилиндър – технология, запазена досега за версията Nismo. Новите промени водят до подобрение на ускорението в средния оборотен диапазон (от 3200 об/мин и нагоре), като максималният въртящ момент е наличен при по-широк оборотен диапазон. Подобно на GT-R Nismo, чрез по-прецизно контролиране на момента на възпламеняване във всеки цилиндър, неефикасното изгаряне в двигателя е значително намалено, а едновременно с това се подобрява екологичното представяне на мотора.

Обозначен като VR38DETT, двигателят разполага с намалено триене, по-ниско тегло и подобрено охлаждане. В предната част на всеки мотор се поставя алуминиева пластина, обозначаваща името на TAKUMI механика, който е сглобил конкретния агрегат.

Нова е и титаниевата изпускателна система, която се справя по-добре с високите температури на изгорелите газове от двигателя. Системата включва NACA канал в картера, точно пред средното гърне, който насочва въздуха към задния дифузьор, за да помогне за охлаждането и изтегли въздуха от тази част на автомобила.

  1. По-кораво“ купе

Промени около рамката на челното стъкло, вкарано между А-колоните, увеличиват структурната здравина на предницата на GT-R, което пък води до намаляване на усукването и по-прецизно влизане в завой. Подсилване около зоната на багажника води до увеличаване коравината на конструкцията в задната част на автомобила. В резултат на това, нивата на здравина отпред и отзад са по-изравнени, а това облагодетелства баланса на шасито.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин