4х4-система без заден диференциал за новата Insignia

Технологията Torque vectoring задвижва всяко едно от колелата на задния мост независимо, без диференциал

1201
2017

Новата Insignia с осемстепенна автоматична трансмисия ще се предлага с авангардна система за задвижване на четирите колела с технология torque vectoring, осигуряваща високи нива на динамично поведение, усещане и управляемост. В новия Opel е интегрирана система за двойно предаване Twinster с модул за задвижване на задните колела, използващ технология с два съединителя и без (традиционен) диференциал.

Системата за задвижване на четирите колела на Insignia може да приложи въртящ момент към едно отделно или към двете задни колела, независимо едно от друго. Това позволява създаване на torque vectoring ефект в името на подобряване на динамичните качества на автомобила. В завой, по-висок въртящ момент се насочва към външното задно колело, при което се предизвиква завъртане около вертикалната ос – по този начин Insignia изписва завоя с повече прецизност и реагира по-спонтанно на командите на водача.

Системата torque vectoring допринася също и за безопасността, контролирайки разпределението на въртящия момент в зависимост от промените в позицията на дроселовата клапа (респективно натискането на педала за газ), ъгъла на завъртане на волана и пътната повърхност, като по този начин компенсира стремежа на автомобила към завъртане или занасяне. Това интелигентно използване на разпределението на въртящия момент, известно и като „потискане на стремежа към завъртане“ води до неутрално поведение на автомобила и го прави по-стабилен и управляем за водача. Водачите на новата Insignia могат да избират степента на компенсиране на стремежа към завъртане, избирайки съответния режим на движение: от високо ниво на компенсиране при “Tour” до ниско при “Sport”, за по-спортно усещане при шофиране.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин