37% от новите автомобили, продадени в Норвегия през януари – на ток

2802
2017

Докато Доналд Тръмп прави планове за драстични орязване във финансирането на Агенцията за опазване на околната среда (EPA) на Съединените щати, в други държави се развихря битка срещу емисиите, отделяни от превозните средства. Норвежците са взели темата присърце като дори наскоро обявиха новата си цел – да намалят използването на фосилни горива за автомобилите. До 2025 г. норвежкото правителство предвижда 100 процента от продадените нови автомобил да отделят малко или дори нулево количество вредни емисии. Планът е това да се постигне чрез регулация на данъците, не забрана.

Според съобщение от Асоциацията на електромобилите в Норвегия, електрическите превозни средства са представлявали 22 процента от пазарния дял в страната през 2015 г. (за сравнение, в момента те съставят едва около 0,5% от продажбите на превозни средства в САЩ). За миналата година пък са реализирани над 100 000 zero emission коли – в държава с население едва 5 млн. души. Устойчивият тренд на развитие се подкрепя от продажбите за миналия месец – според тях EV-тата са били 37% от общия брой автомобили. Тези впечатляващи данни до голяма степен се дължат на механизми, които страната е започнала да прилага още през 1990 година, които включват намаляване на данъците (включително освобождаване от 25% ДДС), осигурен достъп до автобусни линии, безплатен паркинг, както и освобождаване от такси. Норвегия иска да продължи  директивата, работеща на принципа „замърсителят плаща“, която насърчава купуването на електрически, водородни или хибридни коли вместо бензинови или дизелови. По принцип, бензинови или дизелови автомобили ще се облагат много по-силно, отколкото тези, отделящи ниски или нулеви вредни емисии. Чрез тази данъчна система,в страната се смята, че „зануляването“ на продажбите на традиционните превозни средства, задвижвани от бензин и дизел, е възможно да се случи в рамките на следващите осем години.

Това засилва позциите на Норвегия в известния като Международен алианс с нулеви емисии на превозните средства, който включва пет страни – Германия, Обединеното кралство, Холандия, Норвегия, и канадските провинции Британска Колумбия и Квебек, които вече са си поставили амбициозни цели. Всички пет държави твърдят, че се стремят да освободят всеки пътнически автомобил от вредни емисии до 2050 година.

За да се справи с планираното драстично покачване на бройката електрически превозни средства на пътя, Норвегия ще трябва бързо да подобри своята мрежа от зарядни станции. Ако страната иска да бъде в съответсвие с транспортанта стратегия за чиста енергия на Европейската комисия – а именно осигуряването на една станция на всеки 10 електромобила, то Норвегия ще се нуждае от около 25 000 общественодостъпни „електроколонки“ до 2020 г. За сравнение, до 2015 г. са били осигурени само 1350 броя, така че има много работа за вършене. Парламентът също има програма за въвеждане на най-малко две станции за бързо зареждане на всеки 50 км по всички главни пътища до края на годината.

Тези планове и цели са много амбициозни, но това е вероятно наложителната стъпка, която Норвегия трябва да предприеме, за да постигне огромната промяна, която търси.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин