37% от автомобилите в България няма да имат достъп до центъра на столицата


18
ян.
2022

На повече от една трета от регистрираните в България автомобили ще бъде забранено да влизат в центъра на София през дните, когато бъдат въведени ограничения за движение в зона с ниски емисии, разкрива bTV, като се позовава на данни от ГТП от въвеждането на екосертификатите през юли до края на 2021 г. Откакто автомобилите получават спорните екостикери на предното стъкло, те са разделени в пет екогрупи на база на отделяните вредни емисии. Първоначално в центъра няма да бъде позволено да влизат само „най-мръсните“ коли – представителите на първа категория.

По данни на министерството на транспорта в тази група влизат 37% (480 529) от преминалите ГТП автомобили (общо 1 404 252). За района на столицата обаче процентът на машините от първа екогрупа е по-малък, тъй като в София традиционно се карат по-нови автомобили, отколкото в другите градове.

Все още от Столична община не са взели решение докъде ще стига екозоната. Вариантите са два: първият е тя да обхваща идеалния център, а вторият – да се простира от бул. „Мария Луиза“ на север до края на Южния парк на юг.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин