AUTO BILD България / 341 „коня“ за новото Subaru WRX STI S209

341 „коня“ за новото Subaru WRX STI S209


15
ян.
2019

На изложението в Детройт Subaru представи специалната модификация S209 на WRX STI, първата S-версия за щатския пазар. „Наточеното“ изпълнение идва с цели 31 к.с. отгоре – мощността е 341 к.с. при стандартните за модела 310. Допълнителната мощност е извлечена благодарение на по-голяма турбина, работеща при по-високо налягане.

И тъй като S209 е най-мощното заводско STI, подобренията по машината не се ограничават единствено с по-високата мощност. Боксерът получава модификации по целия всмукателен тракт, включително и конусовиден въздушен филтър, както и силиконови турбопътища. Посредством контролери на волана бива управлявана системата за впръскване на вода пред интеркулера с цел намаляване на постъпващия към двигателя въздух – функция, позната за WRX STI в периода 2004-2007. Двигателят бива „захранван“ с помощта на горивна помпа с по-голям дебит, която изпраща бензин към по-големи инжектори. От Subaru са намалили съпротивлението в изпускателната система и са я олекотили.

Следата отпред и отзад е станала по-широка с 1,5 см, а калниците са леко раздути. Покривът, както и антикрилото отзад са направени от карбон. В Детройт специалната версия позира с алуминиеви джанти BBS в златист цвят. Зад тях се крият 6-бутални спирачни апарати Brembo отпред и 2-бутални – отзад. Окачването е получило по-твърди пружини и амортисьори Bilstein с нови настройки, по-устойчиви на усукване подрами, нова стабилизираща щанга отзад и др. Системата за режимите на шофиране SI-Drive разполага с настройки Intelligent, Sport и Sport Sharp. Втората не е прекалено агресивна, за да разполага водачът с оптимален контрол над машината, а Sport Sharp е идеална за „стартове“ по светофарите.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >