330 000 лева за мега Golf-а с до 750 к.с.

0405
2017

Нисък, широк и просто брутален! Oettinger Golf 500R изобщо не се стреми да скрие, колко е мощен – разполага с 518 к.с. и 680 Нм, да бъдем точни. Това, което шефът на Oettinger Рюдигер Фьолкнер и момчетата му са постигнали с развиващия „само“ 300 к.с. VW Golf VII, направо ни кара да потреперим. Проектът не е просто шоуавтомобил, който обикаля от събитие на събитие на платформа – а е истиснка състезателна кола в „кожата“ на Golf. Историята на зверски модифицирания VW разкрива колко кръв и пот е вложил екипът в неговото създаване. През февруари 2015 г. Рюдигер решава да направи един от най-мощните Golf-ове, създавани някога. Реализацията на проекта обаче е ограничена във времето: само три месеца по-късно колата трябва да дебютира на GTI-срещата на Вьортерзее… и целта е постигната! Но да се върнем към началото на проекта, който започва с умален модел в мащаб 1:4 за изпитания в аеродинамичен тунер – защото идеята на бодикита е да направи колата достатъчно добра за „порене на въздуха“ и висока скорост. Въздухът не просто „среща“ предната броня – а бива отведен посредством въздухозаборник в моторния отсек и изкаран отново навън чрез отвор на предния капак.

Раздутите с около десет сантиметра калници са създадени, за да отворят място за джантите в размер XXL. За Golf 500R Оеttinger си партнира със специалистите от ATS, с които разработва два модела: 20-цолови, обути във „валяци“ с ширина 275 за шоу, и с 18-цолови с гуми 285. И тъй като масивните части не изпълват по оптималния начин калниците, тунинг екипът прави и нови компоненти по окачването от алуминий. Така следата е увеличена от 1,55 на 1,60 м и зад джантите се отваря място за спирачни дискове с размера на пица (380 мм отпред и 360 мм отзад), както и за 4-бутални апарати. Хората от Oettinger не „разпилват“ серийния 2-литров турбодвигател с четири цилиндъра и 300 к.с. – а „имплантират“ 2,5-литровия „петак“ от TT RS.

Taка вместо (до) 360 к.с. при сериен Golf, компактният модел вече развива 518. Те са постигнати посредством по-големи турбокомпресори, ковани бутала, промени по всмукателния тракт и спортна генерация. Повишената мощност е комбинирана със сериозното тегло от 1,5 т – а за да бъде пренесена тя адекватно върху асфалта посредством четирите колела, има специален блокаж на диференциала. Така VW-то се „изстрелва“ от 0 до 100 км/ч за 3,9 сек – стига водачът да се справя достатъчно умело с превключването на шестте предавки. Само след 11,7 сек стрелката на скоростомера сочи 200, а максималното темпо е 300 км/ч! При това машината няма да бъде направена само в една бройка – а ще има ограничена серия от 24 коли. Цената е брутална, колкото и визията на колата – 330 000 лева!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин