32-годишно VW Polo GT – капсула на времето

2104
2024

Това VW Polo е на 32 години, но на практика е нов автомобил. Километражът показва невероятните 716 километра. Сега тази капсула на времето се продава!

VW Polo 86C е масова стока – между 1981 и 1994 г. са продадени около 1,7 милиона екземпляра от второто поколение на модела. Малкият брат на Golf вече не може да се види по пътищата. Предлагаха се обаче и доста специални Polo 86C – като например този екземпляр, който е обявен за продажба в Нидерландия.

Polo 86C е предпочитан модел за начинаещи шофьори. Той е икономичен, надежден и с евтина поддръжка. Затова много автомобили Polo се караха дълго време – дотогава, докато ремонтите вече не си струваха.  

Трудно се намират неизползвани Polo 86C

Докато първите екземпляри на модела вече са на над 40 години, през тази година официално олдтаймери ще станат и по-новите варианти.  Polo е перфектен класически автомобил за всекидневието.

Неотдавна нидерландският търговец „Oldenzaal Classics“ предложи за продажба един такъв екземпляр. Тъмночервеният VW Polo Coupé GT е капсула на времето, която на практика почти не е карана и след 32 години е в ново състояние.

Историята на това колекционерско Polo е безупречно доказана. На 25-ти април 1992 г. автомобилът е регистриран в Порто, Португалия, но почти не е каран. Оставен е в плевня и е открит дълги години по-късно. Затова и обявеното за продажба Polo е истинска капсула на времето.

716 километра за 32 години

32 години след първата регистрация пробегът е 716 километра, което прави по 22 километра на година. Всичко по това Polo е в недокоснато оригинално състояния. Вътре още мирише на нов автомобил.

Това, че въпросното Polo не е катастрофирало и не е пребоядисвано, се разбира от само себе си на базата на пробега. Естествено налице са всички ключове и документи – дори и оригиналните португалски регистрационни номера „66-95-AG“.

Логично е, интерес към това Polo да проявят предимно колекционери. В обявата си от Oldenzaal Classics обясняват изрично, че Polo-то е готово за движение, но е с оригиналните 32-годишни гуми. Затова те и 1,3-литровият 4-цилиндров мотор първо ще се нуждаят от сервизна инспекция след такъв престой.

40 000 лв. струва това Polo

Би било прекалено жалко, това VW Polo да се кара като всекидневна класика. Или пък? Докато пишехме тази статия, се намери почитател на VW, който е готов да извади тази сума. От Oldenzaal Classics действително потвърдиха, че капсулата на времето Polo е продадена много бързо. VW Polo 86C може и да е масова стока, но това Polo е нещо специално!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин