/ 308 SW срещу Golf Variant: кое компактно комби е по-добро?

308 SW срещу Golf Variant: кое компактно комби е по-добро?

КОМПАКТНИТЕ КОМБИТА в днешно време като че ли бяха „прегазени“ от SUV-овете. Няма рационално обяснение защо е така. Комбитата демонстрират практичност. Особено когато разнообразната каросерия е комбинирана с икономичен бензинов двигател и успокояваща автоматична трансмисия. Както е например при нашите тестови кандидати Peugeot 308 SW и VW Golf Variant.

Типично за Peugeot: малък, скосен отгоре и отдолу волан, широка централна конзола, малък скоростен лост
Удобните предни седалки можеха да предложат и по-добра странична опора
При пътуване на дълги разстояния високите пасажери няма да се чувстват удобно

ТОВА ПРЕДЛАГАТ: АКО ЩЕ СЕ ВОЗИТЕ НА ЗАДНАТА СЕДАЛКА, ТО ПО-ДОБРЕ ДА Е В GOLF На пръв поглед разликите в размерите никога не могат да бъдат открити. Затова и не е учудващо, че пилотите и в двата автомобила се чувстват чудесно. Да, Peugeot изисква от водачите си да надничат над малкия волан, а седалките са по-малки и с по-лоши контури – макар и да изискват компромиси, те няма да ви настанят неудобно. Още повече, че Peugeot се отличава с повече любов към детайла при изработката. Равенство има и при багажните отделения. 1600 литра са напълно достатъчни за всекидневието. И двата модела блестят с комби добродетели: двоен товарен под, дистанционно отключване на задните облегалки, 12-волтова букса – всичко това е на борда. Когато сравним килограмите, VW излиза леко напред. Моделът от Волфсбург притежава по-голям полезен товар (+72 кг) и може да тегли повече (+200 кг). Това обаче са дреболии в сравнение с това, което се разиграва на задната седалка. Въпреки по-голямото междуосие качването в 308 е сравнително мъчително. А след сядането ще установите, че VW отдава по-голямо значение на оползотворяването на пространството, а не на дизайна.

Типично за VW: добро усещане за простор, реагиращи на допир повърхности на волана и монитора, къс лост на автоматичната трансмисия
Освен здрава опора спортните седалки осигуряват и добър комфорт
Във VW отзад възрастните пътуват по-удобно в сравнение с тези в 308

На Peugeot му липсват по няколко сантиметра във всички посоки. А тъй като късата задна седалка на 308 е монтирана по-ниско в сравнение с тази на Golf, а същевременно облегалката е по-изправена, возещите се отзад ще предпочетат да се качат във Variant. Затова пък „французинът“ не си позволява слабости при свързаността. Също както и при Golf освен навигацията и аудиосистемата на гласови команди се подчиняват и климатичната инсталация и подгряването на седалките. Съвет: не казвайте в 308 „температура на 21 градуса“. Иначе компресорът ще даде всичко от себе си. Достатъчно е само „21 градуса“. При 308 ни хареса особено, че реагиращите на допир повърхности под монитора могат да се конфигурират свободно (освен бутона Home). Не толкова успешно пък бе изображението на навигацията в дигиталния кокпит – липсваше и възможност за зуум. При VW нещата са по-добре. За съжаление и двете системи работеха по-скоро бавно, като на картата биваха отбелязвани всички задръствания, но не и свободните отсечки. А при по-голямата навигация Discover Pro (2158 лева) от VW са си спестили въртящия се контролер за силата на звука.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин