Jaguar готви ловец на М-ки

2605
2017

Преди няколко години в името на многобройните си фенове, Jaguar стартира F-Type Project 7. Това беше първият Land Rover, разработен като колекционерска версия от Special Vehicle Operations (SVO). От Jaguar обявиха, че ще има наследник на този прототип в лицето на XE SV Project 8 Collector’s Edition, който ще отпразнува официалния си дебют на Goodwood Festival of Speed.

Project 8 е седан с мощност 592 конски сили, който автомобилният производтел нарича „най-екстремния Jaguar“. Той се задвижва от специално адаптираната версия на 5-литровия V8 двигател на компанията, което го прави най-мощното превозно средство на JLR, пускано някога в производство. Очакванията са за само 300 бройки, ръчно изпипани в Техническия център на SVO в Ковънтри. Що се отнася до това какво получавате в замяна на сериозната инвестиция (ако имате и доза късмет, за да станете притежател на един от екземплярите), изпълнителният директор на Jaguar Land Rover Special Operations Джон Едуардс твърди, че Project 8 е „ замислен за ентусиасти и най-претенциозните колекционери.“ А цената за безкомпромисното представяне на спортния автомобил в лимитирана серия допълва това, казва още той.

Тунингът на двигателя е само едно от подобренията на Project 8, но засега от Jaguar не издават други промени в XE. Едуардс казва, че колата „отнася аеродинамика и инженерни постижения на друго ниво“ и няма причина да не се доверим на думите му. Британският автопроизводител съобщи, че ще разкрие повече за колата на 28 юни, само два дни преди официалното й представяне. Засега обаче можем да се насладим единствено на видео клип от Jaguar, който показва XE SV Project 8 със спортен дъх по време на тест на писта Нюрбургринг.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин